Yliopistopäivillä palkittiin Jyväskylän yliopiston alumneja

Opinto-ohjaajakoulutus 30 vuotta

Yliopistopäivien iltajuhla Agorassa klo 19
YLIOPISTOPÄIVILLÄ PALKITTIIN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON ALUMNEJA

Jyväskylän yliopiston alumnijärjestö JYKYS (Jyväskylän yliopiston ja korkeakoulun seniorit ry) palkitsi ansioituneen yliopistosta valmistuneen henkilön eli Vuoden Alumnin yliopistopäivillä perjantaina 24.10. klo 19 alkaneessa iltajuhlassa Agorassa. Opettajankoulutuslaitoksen 140-vuotisjuhlan kunniaksi tunnustuksen ansiokkaasta elämäntyöstään opettajana ja esi- ja alkuopetuksen kehittäjänä sai tänä vuonna yliopiston lehtori, emerita Kyllikki Röman. Myös 30 -vuotta täyttävä opinto-ohjaajakoulutus palkitsi Vuoden Opo-alumnin, opinto-ohjaaja Heikki Lommin hänen pitkäaikaisesta kokemuksestaan opinto-ohjaajan työssä.

Vuoden Alumni Kyllikki Röman

Kyllikki Röman tunnettiin opiskelijoiden parissa asialleen omistautuneena opettajana, joka oli aidosti kiinnostunut siitä, että opiskelijoista tulee hyviä opettajia. Hänellä oli vankka käytännön kokemus joka heijastui myös hänen yliopisto-opetukseensa. Lisäksi hän on tuottanut useita alkuopetukseen ja ala-asteen opetukseen liittyviä oppikirjoja sekä muita kasvatusalan julkaisuja.
Römanin laaja-alainen näkemys asioista on ollut eduksi myös useissa valtakunnallisissa alkuopetusta koskevissa hankkeissa, kuten esim. varhaiskasvatuksen ensimmäisissä opetussuunnitelmissa. Tämä asioista innostuminen ja positiivinen elämäasenne ovat jatkuneet myös hänen siirryttyään eläkkeelle. Röman on edelleen aktiivinen osallistuja mm. oman kotipaikkakuntansa kulttuuritapahtumiin.

Nykyinen opettajankoulutuslaitoksen alkuopetuksen lehtori Marja-Kristiina Lerkkanen muistaa Kyllikki Römanin hyvin omalta opiskeluajaltaan:
- Kyllikki Römanin persoonallisuudesta jää päällimmäiseksi mieleen hänen valoisa ja äidillinen olemuksensa, josta ei kuitenkaan puutu määrätietoisuutta ja tarmokkuutta. Hän on aina ollut hyvin kiinnostunut niin opettajaopiskelijoista kuin lapsistakin, Lerkkanen muistelee.

Sanavalmis ja humoristinen elämänote on synnyttänyt Römanista myös yliopistokampuksella eläviä kaskuja, joista mieleen jäävimmät liittyvät hänen aikaansa Naatin, nykyisen Lozzin, asuntolan valvojana 1960-luvulla:

”Harjoituskoulun opettaja Kyllikki Röman toimi myös opiskelija-asuntolan eli Naatin valvojana. Sähkönkulutuksesta tarkka taloudenhoitaja soitti kerran tohkeissaan Römanille:
- Valvooko hän? Siellä on tyttö ja poika turkit päällä. Ne istuu siellä, sähköt palaa ja on puoliyö.
- No, tarkoitatko sinä, että minun pitää sanoa heille, että riisukaa vaatteenne ja sammuttakaa valot, Röman tiedusteli taloudenhoitajalta.”
Lähde: ”Sosiaalisen koostumuksen optimaalinen maksimi – Akateemisia kaskuja Suomen Ateenasta”

Opettajankoulutuslaitoksen lehtori, emerita Kyllikki Röman on valmistunut Jyväskylän Kasvatusopillisesta korkeakoulusta kansakoulun opettajaksi vuonna 1955 ja kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 1963. Hän on toiminut Jyväskylän yliopistossa useissa eri opetustehtävissä, erityisalanaan alkuopetuksen pedagogiikka. Opetustyön lisäksi hän on ollut mukana useissa kasvatukseen ja alkuopetukseen liittyvissä kehittämishankkeissa ja toiminut mm. Keski-Suomen läänin alkuopetuksen pedagogiikan lääninkouluttajana. Kyllikki Röman siirtyi eläkkeelle Jyväskylän yliopistosta vuonna 1988, jonka jälkeen hän muutti takaisin syntymäpaikkakunnalleen Jämsään.

Vuoden Opo-alumni Heikki Lommi

Opinto-ohjaajakoulutus antoi Vuoden Opo-alumni tunnustuspalkinnon opinto-ohjaaja Heikki Lommille. Lommilla on pitkäaikainen kokemus opinto-ohjaajan työstä ja hänen työtapansa on uskollinen opinto-ohjauksen ydintehtäville.

- Heikki Lommi on erittäin pidetty ja arvostettu opinto-ohjaaja oppilaiden ja heidän vanhempiensa sekä työyhteisön. Lisäksi hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä Jyväskylän yliopiston opinto-ohjaajakoulutukseen. Omaa vankkaa ohjaustyökokemustaan hän on jakanut auliisti myös nykyisessä opinto-ohjaajakoulutuksessa. Heikki Lommi on ohjannut opinto-ohjaajaksi opiskelevien kenttäharjoittelua ja tuonut arvokasta käytännön tietoa kouluttajille, kiittelee professori Marjatta Lairio palkinnon saajaa Yliopistopäivien iltajuhlassa.

Heikki Lommi on suorittanut Jyväskylän yliopiston OKL:ssa opinto-ohjaajan erilliset opinnot vuosina 1989 – 1990 ja sai koulutuksesta erinomaisen arvioinnin. Lommi toimii tällä hetkellä Palokan koulun opinto-ohjaajana.

Annamme mielellämme lisätietoja:
tutkimusdosentti Erkki Kangasniemi, KTL, puh. (014) 260 3251, kangasni@piaget.jyu.fi
professori Marjatta Lairio, OKL, puh. (014) 260 1834, lairio@cc.jyu.fi
kulttuurisihteeri Asta Ruodemäki, viestintä, puh. 050 361 0979, tiedotus@jyu.fi