Kulttuuri-identiteetti, narratiivisuus, visuaalisuus – konferenssi

Alkamisaika: perjantai 03. syyskuuta 2004, 10.00

Päättymisaika: lauantai 04. syyskuuta 2004, 23.59

Paikka: A-rakennus, salit 103 ja 104, Seminaarinmäki

Jyväskylässä järjestetään syyskuussa kansainvälinen konferenssi, jonka tavoitteena on tarkastella, millä tavalla kulttuuri-identiteetti muotoutuu narratiivisesti. Tapahtuma on jatkoa Jyväskylässä syyskuussa 2003 järjestetylle Stereotypiat eri tieteenaloissa ja kulttuurien valaistuksessa -seminaarille. Erityisenä laajentumana tässä seminaarissa otetaan esille visuaalisuus, jonka tutkimuksessa narratiivisuus on viime aikoina saanut yhä suuremman sijan. Konferenssin järjestävät yhteistyössä Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuksen, hungarologian, historian ja etnologian oppiaineet. Teemaa lähestytään poikkitieteellisesti, sillä tällä hetkellä narratiivisuus yhdistää eri tieteenaloja. Kansainvälinen luennoitsijaryhmä edustaakin mm. kirjallisuuden, etnologian, historian, sekä kulttuurin- ja elokuvan tutkimusta. Erityistä painoa konferenssissa saa jatko-opiskelijoiden osuus; heille tapahtuma toimii jatkokoulutustilaisuutena, ja luennoitsijoiden joukossa on myös useita tohtorikoulutettavia. Konferenssin yhteydessä jatko-opiskelijat saavat myös mahdollisuuden konsultoida omista tutkimusaiheistaan kutsuttujen esitelmöitsijöiden kanssa. Molempien konferenssien esitelmät julkaistaan myöhemmin yhteisjulkaisuna. Konferenssissa luennoivat: prof. Beáta Thomka, Pécsin yliopisto (Unkari): Cultural identity, narrativity, visuality. prof. István Dobos, Debrecenin yliopisto (Unkari): On autobiography. FT Jean-Yves Malherbe, Jyväskylän yliopisto: The new French ‘roman noir’: a stronghold expressing a traditional identity. dos. Jarmo Valkola, Jyväskylän yliopisto: Visuality and cognition FT Erkki Vainikkala, Jyväskylän yliopisto: Narrative, event and incident: questioning meaning and identity. prof. Tuomo Lahdelma & FM Eeva Haverinen (jatko-opiskelija), Jyväskylän yliopisto: Cultic rhetoric dos. Anssi Halmesvirta, Jyväskylän yliopisto: Muistaminen historiantutkimuksen kysymyksenä (Ferenc Molnárin sotapäiväkirjat) Jatko-opiskelijat: FT Ágnes Pastercsák, Jyväskylän yliopisto; FL Adrienn Abonyi, Jyväskylän yliopisto; FM Tímea Kovács, Pécsin yliopisto (Unkari); FM Eeva Haverinen, Jyväskylän yliopisto. Konferenssin tilana toimivat salit A103 ja A104. Konferenssin aikataulu: pe 3.9. klo 10-18 ja la 4.9. klo 10-18. Tervetuloa!

Tekijä

Raija Oikari