Slovakian suurlähettilään vierailu yliopistossa

Keskiviikkona 16.6. vierailee Jyväskylän yliopistossa Slovakian suurlähettiläs Dr. Emil Kuchar. Suurlähettilään seurueeseen kuuluu Suurlähetystön 3. sihteeri Patricia Dudova sekä Ing. Daniela Bezakova, Slovakian suurlähetystön Kauppaosaston päällikkö. Vierailun tarkoituksena on tuoda Slovakiaa tutuksi kirjojen ja tiedotusmateriaalin kautta.

Kyseessä on itse asiassa kiertue, "tournee", suurien kirjastojen kaupungeissa. Suurlähettilään seurue on 11.6. Kokkolassa, josta matka jatkuu Rovaniemelle. Jyväskylästä suurlähettilas jatkaa Lahteen. Suurlähetystö lahjoittaa kirjastoille kirjoja ja muuta tiedotusmateriaalia.

Jyväskylässä lahjoituskohteena on Yliopiston kirjasto, koska JY on ollut jo yli 25 vuotta ainoa paikka Pohjoismaissa, missä slovakkia opetetaan. Lahjoitus sisältää kirjoja Slovakiasta, oppikirjoja ja sanakirjoja sekä lisäksi CD-romeja.

Erillisen kirja- ja oppimateriaalilahjoituksen saa nyt keväällä perustettu slovakin oma ainejärjestö Tatra. Kirjojen kautta pääsee tutustumaan tähän kauniiseen maahan ja sen länsislaavilaiseen kieleen, jota kutsutaan slaavilaisten kielten 'lingua francaksi'. Pohjautuuhan kirkkoslaavi siihen.

Lahjoitustilaisuus alkaa klo 10.15 yliopiston kirjaston
neuvotteluhuoneessa, 3. kerroksessa ja on kaikille avoin. Suurlähettiläs Dr. Emil Kuchar on valmis vastaamaan kysymyksiin ja hän myös puhuu varsin hyvää suomea.

Johtaja Daniela Bezakovalla on oma ohjelma TE-keskuksessa ja pitää siellä esitelmän sijoitusmahdollisuuksista Slovakiassa.

Suurlähettilään ottaa vastaan rehtori Aino Sallinen. Tämän lisäksi Dr. Kuchar keskustelee slovakin opetuksesta ja opiskelusta myös yliopiston kielikeskuksen johtajan Maija Kalinin sekä humanistisen tiedekunnan kielten laitoksen johtajan Tuula Hirvosen kanssa.

Tekijä

Anna Kyppö