Ajankohtaista

Kansainvälinen käyttäytymisekologian kongressi Jyväskylässä

Alkamisaika: lauantai 10. heinäkuuta 2004, 00.00

Päättymisaika: torstai 15. heinäkuuta 2004, 00.00

Paikka: Jyväskylä Paviljonki

ISBE-kongressi 10.-15.7.2004

Kansainvälinen käyttäytymisekologian kongressi kokoaa Jyväskylään yli 900 monitieteisesti eläinten käyttäytymistä tutkivaa asiantuntijaa ympäri maailman. Kongressi on järjestävän yhdistyksen, International Society for Behavioral Ecology (ISBE), kymmenes juhlakongressi. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma saatiin nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.

Käyttäytymisekologian kongressissa haetaan biotieteidenvälistä lähestymistapaa käsiteltäviin ajankohtaisiin teemoihin. Puheenvuoroissa ja postereissa käsitellään niin eläinten seksuaalivalintaa, signaalien kehitystä kuin geenien ja käyttäytymisen välisiä yhteyksiäkin. Juhlaluennon, eli Hamilton-luennon, pitää Mary Jane West-Eberhard Costa Ricasta. Hän puhuu uusimman, esimerkiksi geenitutkimuksen tuomista uusista näköaloista perinteiseen käyttäytymistutkimukseen. Muita kiinnostavia puhujia ovat mm. Barry Sinervo Yhdysvalloista, jonka aiheena on utaliskon ”kivi-paperi-sakset” värimuotokilpailu ja Friz Vollrath Saksasta, joka kertoo, mikä on avain hämähäkkien menestykseen.

Jyväskylän yliopistossa käyttäytymisekologiaa tutkitaan evoluutioekologian tutkimusyksikössä, joka on yksi Suomen Akatemian nimeämistä tutkimuksen huippututkimusyksiköistä. Tieteenala selittää ekologisia prosesseja evolutiivisesta lähtökohdasta. Pyrkimyksenä on ymmärtää eläinten ja kasvien toimintaa, joka perustuu luonnonvalintaan ja eliöiden sopeutumiseen ympäristöönsä.

Lisätietoja:
Akatemiaprofessori Rauno Alatalo, puh. 260 2306 tai 040-5488 474, alatalo@bytl.jyu.fi
Akatemiatutkija Janne Kotiaho, puh. 260 4221 tai 050-5946 881, janne.kotiaho@jyu.fi
Akatemiatutkija Johanna Mappes, puh. 260 2317 tai 040-5372 263, mappes@bytl.jyu.fi
Yliassistentti Hannu Ylönen, puh. 260 2307 tai 050-5399 542, hylone@bytl.jyu.fi

Tekijä

Liisa Harjula
liisa.harjula@adm.jyu.fi
JY viestintä
kuuluu seuraaviin kategorioihin: