Ivar Ekeland puhuu matematiikasta ja kohtalosta

Alkamisaika: sunnuntai 25. heinäkuuta 2004, 14.00

Päättymisaika: sunnuntai 25. heinäkuuta 2004, 00.00

Paikka: MaD 302, Mattilanniemi

ECCOMAS-kongressi 24.-28.7. 2004

Professori Ivar Ekeland pitää sunnuntaina 25.7. ECCOMAS-kongressin yhteydessä kaikille avoimen yleisöluennon. Maailmankuulu matemaatikko Ekeland toimii tätä nykyä Vancouverissa sijaitsevan Pacific Institute for the Mathematical Sciences –keskuksen johtajana. Luento liittyy Ekelandin uusimman kirjan, ”Paras mahdollisista maailmoista. Matematiikka ja tulevaisuus” (Art House), suomennoksen julkaisemiseen.

Ivar Ekeland tunnetaan paitsi uraauurtavana tiedemiehenä, myös taitavana matematiikan popularisoijana. Hän on tutkinut mm. peli- ja katastrofiteorioita ja kirjoittanut niistä useita yleistajuisia kirjoja. Edellisessä suomennetussa kirjassaan Ennakoimattoman matematiikka Ekeland esitti viime vuosisadan matematiikan kehityksen ja kuvasi samalla miten uudet matemaattiset teoriat, varsinkin katastrofien ja kaaoksen kuvaus, tuovat alalle uudenlaisen intuitioon perustuvan näkemyksen.

Luento ”The Best of Possible Worlds. Mathematics and Destiny” on englanninkielinen ja sen järjestävät Suomen matemaattinen yhdistys ry ja Art House -kustannus. Tervetuloa!

Osmo Pekonen, puh. (014) 260 4664, pekonen@mit.jyu.fi

Neljättä kertaa järjestettävä kansainvälinen ECCOMAS-kongressi (European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering) kokoaa Jyväskylään yli 1050 asiantuntijaa 59 maasta. He tutkivat matemaattisen mallintamisen, numeeristen menetelmien ja tietokonesimuloinnin teemoja insinööri- ja sovelletuissa tieteissä. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään tapahtumaan saapuu tutkijoiden lisäksi noin 100 edustajaa teknologia-alan yrityksistä. Yhdessä kesän laajimmista kongresseista kuullaan yli 1000 esitelmää tieteellisen laskennan, optimoinnin ja tietotekniikan aloilta. Kongressissa myös palkitaan 27.7. kolme nuorta tutkijaa alansa huippuina Euroopassa.

ECCOMAS (European Community on Computational Methods in Applied Sciences eli eurooppalainen yhteisö sovelletuissa tieteissä käytettäville laskennallisille menetelmille) on perustettu vuonna 1993. Sen tehtävänä on tukea numeeristen menetelmien ja tietokonesimulaation aloilla aktiivisesti toimivien eurooppalaisten yliopistojen, tutkimus- ja teollisuuslaitosten yhteisiä pyrkimyksiä insinööri- ja sovelletuissa tieteissä.

Lisätietoja kongressista:
Professori Pekka Neittaanmäki, puh. (014) 260 2733, 040-550 7005, pn@mit.jyu.fi
Yliassistentti Tuomo Rossi, puh. (014) 260 2755, 050-5930 676, tro@mit.jyu.fi
Kongressijärjestelyistä vastaava Pirjo-Leena Pitkänen, puh. (014) 339 8156, pirjo-leena.pitkanen@jyvaskylaan.com

Tekijä

Liisa Harjula