ECCOMAS: Matemaattiset menetelmät yhä enemmän käytössä myös bio- ja lääketieteissä

ECCOMAS-kongressi 24.-28.7. 2004
Jyväskylä Paviljonki
Jyväskylän yliopisto, Mattilanniemi

- Matemaattisia työkaluja on käytetty perinteisesti eksakteissa luonnontieteissä, kemiassa ja fysiikassa, sekä insinööritieteissä, kuten mekaniikassa tai lämpötekniikassa. ECCOMAS-kongressissa on tällä kertaa vahvasti esillä myös bio- ja lääketieteiden eteneminen matemaattisten menetelmien käytössä. Lääketieteessä on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita esimerkiksi sydämen toiminnan mallintamisessa, erilaisten kasvaimien tunnistamisessa ihmiskehosta sekä luiden rakenteiden tutkimuksessa matemaattisten menetelmien avulla. Biotieteissä puolestaan on kehitetty mm. pohjaveden laatuun ja ilmaston muutoksiin liittyviä simulointeja, kertoo professori Pekka Neittaanmäki.

- Kärjistetysti voidaan sanoa, että bio- ja lääketieteistä on tulossa tässä mielessä eksakteja luonnontieteitä, jota fysiikka ja kemia ovat olleet jo 200 vuotta, Neittaanmäki kuvailee.

Neljättä kertaa järjestettävä kansainvälinen ECCOMAS-kongressi (European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering) kokoaa Jyväskylään yli 1050 asiantuntijaa 59 maasta. He tutkivat matemaattisen mallintamisen, numeeristen menetelmien ja tietokonesimuloinnin teemoja insinööri- ja sovelletuissa tieteissä. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään tapahtumaan saapuu tutkijoiden lisäksi noin 100 edustajaa teknologia-alan yrityksistä. Yhdessä kesän laajimmista kongresseista kuullaan yli 1000 esitelmää tieteellisen laskennan, optimoinnin ja tietotekniikan aloilta.

ECCOMAS (European Community on Computational Methods in Applied Sciences eli eurooppalainen yhteisö sovelletuissa tieteissä käytettäville laskennallisille menetelmille) on perustettu vuonna 1993. Sen tehtävänä on tukea numeeristen menetelmien ja tietokonesimulaation aloilla aktiivisesti toimivien eurooppalaisten yliopistojen, tutkimus- ja teollisuuslaitosten yhteisiä pyrkimyksiä insinööri- ja sovelletuissa tieteissä.

Professori Pekka Neittaanmäki, puh. (014) 260 2733, 040-550 7005, pn@mit.jyu.fi
Yliassistentti Tuomo Rossi, puh. (014) 260 2755, 050-5930 676, tro@mit.jyu.fi
Kongressijärjestelyistä vastaava Pirjo-Leena Pitkänen, puh. (014) 339 8156, pirjo-leena.pitkanen@jyvaskylaan.com

Tekijä