Ajankohtaista

Uusiutuvan energian koulutusohjelma mukana Viitasaaren uudessa ABC-liikennemyymälässä

Uraauurtavaa liikerakentamista Viitasaarella
ABC-liikennemyymälästä uusiutuvan energian airut


Keskimaa Osk avaa tänään, Uuden Vuoden aattona Viitasaarelle ABC-liikennemyymälän, joka toimii lähes sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.
Kyse on uraauurtavasta päänavauksesta liikerakentamisessa, sillä vastaavissa mittasuhteissa Suomessa ei vielä aiemmin ole hyödynnetty uusiutuvia energiamuotoja.
Maalämmöstä, auringosta, tuulesta ja biomassasta energiansa saavan monipalvelukeskuksen ympäristöteknisten ratkaisujen toteuttamisessa alueosuuskaupan kanssa yhteistyössä ovat toimineet Jyväskylän yliopisto, Viitasaaren kaupunki sekä kauppa- ja teollisuusministeriö.


Jyväskylän yliopistossa kaksi vuotta sitten käynnistynyt uusiutuvan energian koulutus- ja tutkimusohjelma saa Viitasaarelle käyttöönsä merkittävän tutkimuslaboratorion. S-ryhmän ABC-liikennemyymäläketjun uusin yksikkö, ABC Viitasaari antaa yliopistolle mahdollisuuden seurata uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä reaaliajassa sekä tallentaa tietoa tutkijoiden ja opinnäytetöiden käyttöön.
ABC-liikennemyymälän asiakkaatkin voivat seurata energian syntymistä ja käyttöä uusiutuvat energiat –infopisteestä. Pisteessä jaetaan myös yleisempää tietoa tuuli-, aurinko- ja maalämmöstä. Tavoitteena on kuluttajien yleisen ympäristötietoisuuden kasvattaminen ja ajatusten herättäminen siitä, miten omat valinnat voivat vaikuttaa ympäristöön.


Hanke sopii Keski-Suomeen

ABC Viitasaaren päälämmönlähteenä on lämpöpumppu, joka ottaa talvella lämmön ja kesällä jäähdytyksen Keiteleestä. Kovilla pakkasilla joudutaan lisälämmön lähteenä käyttämään 95-prosenttisesti biomassalla tuotettua kaukolämpöä. Lämmin vesi tuotetaan kesäaikaan aurinkolämpökeräimillä, jotka on asennettu polttonestemittarikatoksen päälle. Sähköä tuotetaan kymmenen kilowatin tuuliturbiinilla sekä piiaurinkokennoilla, joita on asennettu sata neliötä terassikahvilan katteeksi.
Aseman suunnittelussa on myös varauduttu tulevaisuuden biokaasutankkaukseen sekä pelletin myyntiin.
Hanke sopii erityisen hyvin Keski-Suomeen, joka on profiloitunut energianteknologian maakunnaksi, ja pyrkii valtakunnalliseksi uusiutuvien energiamuotojen kehittämisalueeksi. Edelläkävijyys on huomioitu mm. Suomen Luonnonsuojeluliitossa, joka on myöntänyt tämän vuoden ympäristöpalkinnon Jyväskylän yliopiston uusiutuvan energian ohjelmalle ja sille työlle, jota on tehty kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan liittyvän osaamisen ja yleisen tietoisuuden kasvattamisen hyväksi. Viitasaarella nyt avattava ABC on tärkeä lenkki tässä ketjussa.


Tahtotila ympäristöpilotointiin

ABC Viitasaaren rakennuskustannukset olivat yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Kokonaisinvestointiin ympäristötekniset ratkaisut toivat lisäkustannuksia viiden prosentin verran, yhteensä noin 254 000 euroa. Kauppa- ja teollisuusministeriö on rahoittanut uusiutuvaan energiaan liittyvää laitekantaa 81 550 eurolla. Jäljelle jäävästä osasta Keskimaa Osk ja Viitasaaren kaupunki ovat molemmat kustantaneet 47 prosenttia ja Jyväskylän yliopisto 5,8 prosenttia.
Rakennuttamisesta ja liiketoiminnasta vastaavalle Keskimaa Osk:lle laaja-alainen yhteistyö sidosryhmien kanssa sekä uudenlaisten ympäristöratkaisujen toteutus ja kokeilu on luonteva osa yrityskulttuuria.
– Meillä on ympäristöpilotoinnista selkeä tahtotila. On täysin mahdollista, että vastaavantyyppisiä hankkeita tehdään jatkossa muissakin rakennuskohteissamme yhteistyössä yliopiston kanssa, Keskimaan rakennuttaja- ja kiinteistöpäällikkö Matti Vihinen toteaa.


Viitasaaren matkailun veturi

Keiteleen Kymönselän rannalla avattava ABC tulee toimimaan Viitasaaren matkailullisena keskuksena.

Viitasaaren kaupunginjohtaja Jouko Räsänen kuvailee nyt avattavaa ABC-liikennemyymälää tärkeäksi piristysruiskeeksi Viitasaaren matkailulle. Kaupungin imagoon sopii oivallisesti se, että keskustan tuntumassa toimii aidosti ”vihreä” palvelukeskus.
– Nyt on toteutunut hartaasti odotettu hanke, joka tulee tarjoamaan aivan uudenlaisia näkökulmia Viitasaaren matkailun kehittämiseen, kaupunginjohtaja arvioi.
Uusiutuvat energiat –hankkeen mukanaan tuomien ympäristönäkökulmien lisäksi ABC tarjoaa muitakin uusia mahdollisuuksia alueellisen vireyden nostamiseen. Liikennemyymälän viereen on muun muassa kaavailtu luontopalvelukeskusta. Lisäksi suunnitelmissa on rakentaa ABC:n tontilta jalankulkuyhteys nelostien alitse Viitasaaren lukiolle, joka voisi toimia kesäaikaan erilaisten kulttuuri- ja taidetapahtumien keskuksena.


ABC:n yhtenä palveluna on infopiste, joka tarjoaa monipuolista tietoa Viitasaaren nähtävyyksistä, tapahtumista ja matkailupalveluista. Autoilijoille ja veneilijöille infopisteessä tietoa jakaa jo ensi kesänä Viitasaaren kaupungin palkkaama matkailuopas.
– Otamme aktiivisen roolin Viitasaaren matkailupalvelujen markkinoijana, ABC:n lii-kennemyymäläpäällikkö Tapani Piilonen lupaa.

ABC Viitasaari
– S-ryhmän ABC-liikennemyymäläketjun 62. yksikkö
– kokonaisala 1550 m2
– avoinna 24 t
– työllistää 24 henkilöä, sesonkiaikoina noin 40 henkilöä
– ravintolassa 250 asiakaspaikkaa, terassilla 150
– ravintola ABC Restaurant, nopean syömisen ABC Burger ja Rosso Express
– ABC Marketissa 3000 tuotteen valikoima: elintarvikkeita sekä käyttötavaraa
– Veikkauksen Online, RAY:n peliautomaatit, PELIKA.net –viihdepelit
– pysyvä valokuvanäyttely Viitasaaren luonnosta ja maisemista
– tilausajokuljettajille ja matkanjohtajille ABC-taukotilat
– veneilijöille suihkut ja pyykinpesumahdollisuus
– Uusiutuvat energiat –infopiste
– Viitasaaren matkailun infopiste
– Tielaitoksen tieinfo
– mittarikentällä ABC-polttonesteet
– parkkipaikka 105 henkilöautolle ja 4 linja-autolle
– yleisöinternet


Lämpöä Keiteleestä, sähköä tuulesta ja auringosta

S-ryhmän ABC-liikennemyymäläketjun uusin yksikkö, Keskimaa Osk:n rakennuttama ABC Viitasaari on kaunis esimerkki siitä, miten ministeriö, yritys, kaupunki ja paikallinen yliopisto voivat toimia yhdessä, kun vain ilmaan heitetään hieno ajatus ja ajatukseen tartutaan. ABC Viitasaaren liittäminen osaksi isompaa uusiutuvat energiat -ohjelmaa sai alkunsa yliopiston edustajien esitellessä hanketta Viitasaaren kaupunginvaltuustolle. Tuolloin viitasaarelainen Aila Liimatainen oivalsi, että suunnitteilla oleva uusi liikennemyymälä sopisi mainiosti ohjelmaan, jota kaupunki oli muutenkin päättänyt tukea. Ideaan tartuttiin ja lumipallo alkoi vyöryä. ABC:n energiaratkaisut toteutettiin kauppa ja teollisuusministeriön, Keskimaa Osk:n, Viitasaaren kaupungin ja Jyväskylän yliopiston toimesta.
Yhdistelmäenergiaratkaisulla ei pelkästään tuoteta liikennemyymälän lämpö ja sähkö kestävällä tavalla, vaan myös esitellään yleisölle kiinteistön energiavirtoja sekä jaetaan tietoa uusiutuvista energialähteistä myymälään suunnitellussa infopisteessä kahden suuren näytön avulla. Liikennemyymälä toimii myös yliopiston tutkimuslaboratoriona. Energiavirtoja tallennetaan minuutin välein tietokoneen muistiin ympäri vuoden. Tällä tavoin kerätään arvokasta tietoa uusiutuvien mahdollisuuksista pohjoisissa olosuhteissa.

Mitä liikennemyymälässä on?

Liikennemyymälän pääasiallinen lämmönlähde on kahteen suuntaan toimiva 250 kW:n lämpöpumppu, joka ottaa lämmön talvella Keiteleestä ja palauttaa lainatun lämmön osittain kesällä, kun asemaa jäähdytetään. Järveen on upotettu tarkoitusta varten 7 km muoviputkistoja. Kovilla pakkasilla lämpöä saadaan myös Viitasaaren Lämpö Oy:n puupolttoaineeseen perustuvasta kaukolämpöverkosta. Kesällä liikennemyymälän kuuma vesi syntyy aurinkolämpökeräimillä. Suurimman osan aseman sähköstä toimittaa Jyväskylän Energia Oy nk. vihreänä sähkönä. Tämän lisäksi liikennemyymälän mainostornissa eli pylonissa hyrisee 10 kW:n tuuliturbiini, jolla saadaan mm. tornin sähköntarve tyydytetyksi, ja loput myydään verkkoon. Rannassa tolpan nokassa pyörii pieni ‟mökkitasoinen” pystyakselituuliturbiini. Terassikahvilan katto on tehty sähköä tuottavasta aurinkopaneelikatteesta, joka on kokonaisteholtaan 6 kW ja pinta-alaltaan noin 100 m2. Kaikkien lämmön ja sähkön lähteiden toimintaa ja tuottamaa energiaa seurataan Jyväskylän yliopiston toteuttamassa multimediakulmauksessa, jossa voi tutustua uusiutuvien mahdollisuuksiin sekä alaan liittyviin, globaaleihin ja EU:n kehitysnäkymiin.

Tutkimusta ja demonstraatioita

Jyväskylän Yliopiston Uusiutuvan Energian (UE) koulutus- ja tutkimusohjelma ( http://www.UusiutuvaEnergia.jyu.fi ) on saanut rahoituksensa Länsi-Suomen lääninhallituksen EU-aluekehittämisrahastojen kautta kolmeksi vuodeksi, yhteensä 1,2 milj. €. Hanke käynnistyi vuoden 2003 alussa. Mukana on kaupunkeja, kuntia ja yrityksiä Keski-Suomesta sekä Etelä-Pohjanmaan energiaosaajia.
Ohjelmassa työskentelee kaksi tutkimusjohtajaa, kaksi tutkijaa (laboratorioinsinööri ja projektikoordinaattori) sekä viisi professoria. Ohjelmaan on hyväksytty 48 maisteriopiskelijaa, joista parisenkymmentä valmistuu vuoden 2005 aikana. UE-tutkimuslaboratorio on rakennettu Vaajakosken Amiraalikiinteistöön, jossa on jo käynnissä tutkimus aurinkolämpökeräimistä ja valmisteilla pellettipolttoaineeseen perustuva lämmön ja sähkön yhteistuotantoon soveltuva laitteisto noin 50 kW:n kokoluokassa. Tutkimusta suoritetaan myös biokaasun ja uuden sukupolven aurinkokennojen osalta Jyväskylän yliopiston omissa laboratorioissa.
Hankkeen toistaiseksi näkyvin demonstraatio on ABC-liikennemyymälän energiaratkaisu Viitasaarella. Muita demonstraatioita ovat aurinkosähköpanelisto (6 kW), joka asennetaan Saarijärven koulukeskukseen, biodieselpolttoaineen valmistus kasviöljypuristamolla Hankasalmella, Sisä-Suomen tuuliolosuhteiden kartoitus n 80 metrin korkeudessa ABC-aseman ympäristössä ja mukanaolo biokaasulaitosten toteutuksessa Etelä-Pohjanmaalla.


Yhteystietoja:

Uusiutuvan Energian (UE) koulutus- ja tutkimushanke

professori Jouko Korppi-Tommola, UE-hankkeen johtaja, p. 050 5877530, ktommola@jyu.fi
projektikoordinaattori Anni Mikkonen, p. (014) 260 2673, anpake@cc.jyu.


Keskimaa Osk
toimitusjohtaja Kuisma Niemelä, 050 370 0252
toimialajohtaja Keijo Valve, 0500 646 408
kiinteistö- ja rakennuttajapäällikkö Matti Vihinen, 050 502 5252

Viitasaaren kaupunki
kaupunginjohtaja Jouko Räsänen, 044 459 7300
tekninen johtaja Jarmo Kinnunen, 044 459 7380

ABC Viitasaari
Liikennemyymäläpäällikkö Tapani Piilonen, 050 593 4195

Tekijä

viestintäpäällikkö Anu Mustonen
anu.mustonen@adm.jyu.fi
(014) 260 1054
viestintä
kuuluu seuraaviin kategorioihin: