Kauppataide - Uusi tietämisen laji ratkaisuksi kasvuyrityspulaan

Yliopistoallianssin tutkijoiden perustama Global Venture Lab Finland laajenee. Vahvistunut GVL Finland tarjoaa kroonisen kasvuyrityspulan ratkaisuksi uutta tietämisen - ja tietäjien - lajia. Kauppataide, kasvuyrityksiä tuottava tutkimus, esiteltiin Tekesin Liito-ohjelman Taloussanomat-seminaarissa Sanomatalossa 23.11.

Jyväskylän yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston muodostaman Yliopistoallianssin kasvuyrityslaboratorio Global Venture Lab Finland laajenee. Aalto-yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston ja Åbo Akademin vahvistama GVL Finland on maailmanlaajuisen Global Venture Lab Networkin jäsen.

GVL-toiminta käynnistyi amerikkalais-intialais-suomalaisena yhteistyönä 2007. Kesällä 2008 Yliopistoallianssi valitsi kasvuyrityslaboratorio GVL:n yhdeksi kärkihankkeekseen. Vuonna 2009 GVL Network laajeni 26 jäsenen yhteisöksi. Mukaan lähti yliopistoja eri maista, mm. Cambridge, Melbourne, Stanford ja Tsinghua. Suomalaisten yliopistojen lisäksi IIT Kharagpur ja UC Berkeley ovat olleet edustettuina alusta alkaen.

GVL Finland haluaa edistää suuria ongelmia ratkovien, kestävien kasvuyritysten syntyä. Ratkaisuksi krooniseen kasvuyrityspulaan GVL Finland tarjoaa osaamissijoittamiseen eli yritysten jaettuun vanhemmuuteen nojaavan tietämisen lajin. Kauppataide, kestäviä kasvuyrityksiä tuottava tutkimus, esiteltiin Taloussanomat-seminaarissa Sanomatalossa 23.11. Uuden tietämisen lajin tueksi halutaan luoda jaettu, skaalautuva, osaajien, osaamisen ja yritysten tuotantoympäristö.

Kauppataide - kasvuyrityksiä tuottava tutkimus

-Perinteisesti kauppatieteessä kasvuyrityksiä tarkastellaan ulkopuolelta esimerkiksi haastatteluin, kyselyin ja tilastoja analysoiden. GVL Finlandin ehdottamassa kauppataiteessa ( "Art of Business Creation") tarkastellaan kasvuyrityksiä sisäpuolelta ja osallistutaan niiden luomiseen osana yrittäjätiimiä, esim. osaamissijoittajan roolissa, professori Marko Seppä Jyväskylän yliopistosta kertoo. - On olemassa uusia materiaaleja, laitteita ja lääkkeitä, jopa sävellyksiä tuottavaa tutkimusta. Kasvuyrityksiä tarkasteleva tutkimus on perinteisesti tuottanut vähemmän konkreettisia tuotoksia, Seppä jatkaa

- Jos tutkimuksen halutaan tuottavan kasvuyrityksiä, ei ole oikoteitä. Uimaopettajien olisi tässäkin syytä olla uimataitoisia ja uimakoulujen veden ääressä, täräyttää GVL Finlandin yrityskumppani PricewaterhouseCoopers PwC Oy:n osakas Mikko Reinikainen.

- Kauppatiede pyrkii yleistyksiin ja mm. toistettavuuteen, kauppataide ainutlaatuisuuteen. Edellisessä haastatellaan mestareita, jotta ymmärrettäisiin heidän toimintaansa, jälkimmäisessä ollaan mukana luomistyössä, koska siinä ollaan myös itse mestareita, toteaa yritystoiminnan moniottelija, kasvuyritystoiminnasta Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaansa viimeistelevä Christian Aspegrén.

GVL Finland valmistelee kauppataiteen jaetun, globaalisti skaalautuvan tuotantoympäristön synnyttämistä Suomeen. Perustana ovat mm. Yliopistoallianssin kasvuyrityslaboratorion ja Aallon yrittäjyyskeskus Aalto Center for Entrepreneurship ACE:n vaikutuspiirien kokemukset.

- Ajatus on rohkea. Olemme edelläkävijöiden kelkassa. Potentiaalisten tuottojen ja riskien suhde on lisäksi kohdallaan. Aalto-yliopisto haluaa olla tässä keskeisesti mukana, tiivistää Will Cardwell, ACE:n johtaja. Esitutkimusrahoitusta on haettu työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Professori Dhrubes Biswas ryhmineen Metso Awardin voittajaksi

Taloussanomat-seminaarissa julkistettiin myös GVL Finlandin Nokialla 15-.17.9. järjestämän 10. liiketaloustieteen tutkimuskonferenssin (EBRF) ensimmäinen Global Academic Cup -kilpailun voittaja. Ensimmäinen palkinto oli EBRF-historian tärkeimmän yrityskumppanin Metso Oyj:n kunniaksi ristitty Metso Awardiksi. 10.000 euron arvoisen palkinnon sai intialaisen IIT Kharagpurin professori Dhrubes Biswasin johtama tutkimusryhmä terveyskioski-hankkeelleen "Scalable Healthcare: Low-Cost Scalable Healthcare through Social Entrepreneurship for Rural and Non-Metro Cities of India".

EBRF on Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistyönä 2001 perustettu Suomen vanhin vertaisarviointiin perustuva liiketaloustieteen alan kansainvälinen tutkimuskonferenssi. Juhlakonferenssin yleisteemana oli "co-creation" ja uudentyyppisellä kilpailulla haluttiin palkita kunnianhimoinen, globaaliin vaikuttavuuteen pyrkivä tutkimushanke.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun projektipäällikkö Merie Joseph iloitsi ystäviensä voitosta. - Professori Biswasin vetämä terveyskioskiprojekti on täydellinen esimerkki 'kauppataiteellisesta' GVL-hankkeesta. Siinä ratkotaan suurta yhteiskunnallista ongelmaa kasvuyritystoiminnan keinoin. Alusta alkaen on kyettävä punomaan yhteiskunnallisten yritysten ja kasvuyritysten välistä arvoverkkoa tavalla, joka edellyttää myös tutkijoilta henkilökohtaista yrittäjäpanosta," Joseph kiteyttää.

Kehotus kaikille maailman kauppataiteilijoille ryhtyä osaamissijoittajiksi

GVL Finlandin visioiman "tietäjäyhteisön" kantasoluksi on perusteilla Suomeen rekisteröitävä, sivutoimisiin henkilöosakkuuksiin perustuva globaali osaamissijoitusyhtiö, Global Faculty Partners for Problems Worth Solving LP Ky.

Perustamiskokouksen koollekutsuja Marko Seppä kehottaa maailman kaikkia 'kauppataiteilijoita' ryhtymään osaamissijoittajiksi ja liittymään yhteen uuden globaalin yhtiön osakkaina.

- Omistajien vastuu menestyksestä on jakamaton, mutta omistajuutta on mahdollista jakaa, korostaa Seppä, joka on yksi Global Venture Labin perustajista ja GVL Finlandin johtaja.

GVL Finlandin tavoitteena on, että yhteisen toimintamallin ja uuden tietämisen lajin piirissä on 100 yliopistoa vuonna 2012.

Marko Seppä, kasvuyritystoiminnan professori (2007-2011) Yliopistoallianssi, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, puh. (014) 260 3332 tai 0400 638 780
marko.seppa@econ.jyu.fi
www.GVL3.com