Juha T. Hakalalle Suomen tietokirjailijoiden Oppikirjailijapalkinto

Juha T. HakalaKasvatustieteen professori Juha T. Hakalalle on myönnetty Suomen tietokirjailijat ry:n Oppikirjailijapalkinto tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppikirjatuotannosta.

Palkintoja myönnettiin tänä vuonna viidelle oppikirjantekijälle. Oppikirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa ja ne jaettiin nyt 12. kerran.  Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston perimillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnot jaettiin Educa-messuilla Helsingissä 28. tammikuuta.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa työskentelevä Hakala on julkaissut yli 20 kirjaa, joiden aiheena on kasvatus, koulutus, luovuus tai asiantuntijuus. Hän on laatinut oppaita sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun opiskelijoille, mutta myös opinnäytteen ohjaajille. Graduopas: melkein maisterin niksikirja (1999) on myös käännetty englanniksi ja ruotsiksi.

Työelämän muutosten kriitikko

Hakala on osallistunut kriittisesti keskusteluun työelämän muutoksista esimerkiksi teoksissaan Informaatiohyöky: tiedon ja osaamisen hallinta työelämässä (2006) ja Pakattu aika: kiireen imusta hallittuun hidasteluun (2010).  Hän on arvioinut, että työelämästä on häviämässä kohtuus, ja työ nielaisee tekijänsä kokonaan; erityisesti isät ovat vaaravyöhykkeessä. Leppoistaminen, kohtuus ja pienet arjen teot ovat tyypillisiä aiheita, joita hän haluaisi tuoda nykymaailmaan kiireen ja suorittamisen sijaan.

Hakala on kirjoittanut myös lasten kasvatuksesta. Tästä on esimerkkinä hänen kirjansa Onnellinen lapsi: vanhempien kasvatusoppi (2011).  Isyyttä käsittelevästä Isän kasvatusopista (2009) on otettu jo kolmas painos.

Juha T. Hakalan kirjat eivät ole luonteeltaan opettavia vaan enemmänkin pohtivia. Hän sanoo kirjoittaneensa kasvatusoppaat myös itselleen, varmasti myös omista kokemuksistaan seitsemän lapsen isänä.

Juha T. Hakala, juha.hakala@chydenius.fi,  puh. 045 352 7070

http:// www.suomentietokirjailijat.fi