Agora ICT-foorumi: Enformaatioteoria - "fysikaalinen vitalismi", TkT Heikki Hyötyniemi, Teknillinen korkeakoulu

Alkamisaika: perjantai 26. huhtikuuta 2013, 15.15

Päättymisaika: perjantai 26. huhtikuuta 2013, 16.00

Paikka: Mattilanniemi, Agora Alfa

Tervetuloa jälleen mielenkiintoiseen kevään 2013 Agora ICT-foorumiin. Esitelmän pitää TkT Heikki Hyötyniemi otsikolla Enformaatioteoria - "fysikaalinen vitalismi". TkT Heikki Hyötyniemi toimi automaatiotekniikan professorina Teknillisessä korkeakoulussa 2001–2009. Hänen tutkimusaiheisiinsa ovat kuuluneet mm. keinotekoiset hermoverkot ja tekoälyn menetelmät yleisemminkin; tuoreimmissa tutkimuksissa on päädytty tarkastelemaan luonnontieteiden perustana olevia olettamuksiakin uudesta näkökulmasta.

Enformaatio on "energeettistä informaatiota": luonteeltaan energiana sillä on voima muuttaa maailmaa. Näin se määrittelee alhaalta emergoituvan "luonnonmukaisen semantiikan", joka antaa muodostuville rakenteille merkityksen (joskaan ei tarkoitusta). Enformaatiovirtausta seurattaessa osoittautuu, että esimerkiksi luonnonjärjestelmien monimuotoisuus saa tässä kehyksessä uudenlaisen selityksen.

Tilaisuuden päätteeksi on järjestetty kahvitarjoilu ja sen vuoksi ilmoittautumiset pyydetään tekemään tiistaihin 23.4. mennessä Kati Valpelle kati.valpe@jyu.fi

Ilmoittautuminen kurssille korpissa: https://korppi.jyu.fi/kotka/r.jsp?course=142538

Tervetuloa!

Pekka Neittaanmäki