Jyväskylän yliopisto perusti rahoitusyhtiön auttamaan tutkimuslähtöisiä yrityksiä

Työttömyys on yksi keskeisistä ongelmista Jyväskylän seudulla ja yritystoiminnan vauhdittaminen yksi parhaita lääkkeitä ongelmaan. Jyväskylän yliopisto osallistuu työllisyyden parantamiseen tarjoamalla uudenlaista tukea tutkimuslähtöisten yritysten käynnistämiseen. Yliopiston perustama rahoitusyhtiö Unifund Jyväskylä Oy auttaa liiketoimintaa, joka perustuu yliopistossa syntyneiden immateriaalioikeuksien hyödyntämiseen tai tutkimustulosten ympärille syntyneeseen palveluliiketoimintaan.

- Yliopiston henkilöstön piirissä on paljon potentiaalia ja liiketoimintaideoita yritystoiminnan käynnistämiseksi. Toivon, että oman rahoitusyhtiön avulla kynnys tutkimuksen hyödyntämiseen madaltuu. Yritysaihioiden kehittämisessä toimimme yhteistyössä alueen oppilaitosten ja muiden ulkoisten toimijoiden, kuten Yritystehtaan kanssa, hallintojohtaja Kirsi Moisander korostaa.

Unifund voi sijoittaa aloittavaan yritykseen pääomaa joko siirtämällä immateriaalioikeuksia apporttina yritykselle tai tekemällä muita pääomasijoituksia yrityksen osakkeita vastaan. Unifund voi osallistua aloittavan yrityksen toimintaan aktiivisen hallitustyöskentelyn kautta.

- Teemme vuosittain 1–3 ensisijoitusta, ja parhaisiin kohteisiin voidaan tehdä jatkosijoituksia. Ensimmäisten kohteiden kartoitus on alkanut, Unifund Finland Oy:n toimitusjohtaja Vesa Kupari kertoo.

Vuosien varrella yliopiston tutkimustoiminnan pohjalta on syntynyt kymmeniä yrityksiä. Alallaan maan johtava koulutusvientiin erikoistunut yhtiö EduCluster Finland Oy on hyvä esimerkki onnistuneesta liiketoiminnasta. Yliopisto omistaa EduCluster Finlandin yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja ammatillisen koulutuskuntayhtymän kanssa.

NFleet Oy puolestaan tarjoaa it-palveluja kuljetusten suunnittelun tueksi. Se tarjoaa laskentamallin, jonka avulla kuljetettava rahti, käytössä olevat ajoneuvot ja reitit yhdistetään optimoiduksi kokonaisuudeksi. Yritys perustettiin kesällä 2014 ja sen palvelut on rakennettu useiden akateemisten tutkimusprojektien tuottaman tiedon pohjalle. Markkinointijohtaja Jouko Nieminen kertoo, että jatkossakin yritys pyrkii tekemään yhteistyötä akateemisen tutkimuksen kanssa.

Synesa Solutions tarjoaa prosessilähtöistä toiminnan kehittämistä ja seurantaa vahvalla ammattitaidolla keskisuurille ja suurille organisaatioille, yksi keskeinen toimiala on sosiaali- ja terveydenhuolto. Toimitusjohtaja Toni Ruohonen korostaa, että Synesa Solutions tulee hyödyntämään yliopiston tuottamaa tutkimustietoa omassa toiminnassaan erilaisten yhteistyössä toteutettavien hankkeiden kautta.

Monet yliopistolähtöiset yritykset olisivat toivoneet yliopistoa mukaan ainakin alkuvaiheen omistajaksi. Unifundin myötä tämä vaihtoehto on mahdollista aiempaa paremmin.

toimitusjohtaja Vesa Kupari, Unifund Jyväskylä Oy, puh. 0400 616 940, vesa.kupari@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: