Olemmeko kaikki nörttejä? – Fanitutkimuskonferenssissa pohditaan populaari- ja alakulttuurien evoluutiota

Kuudes valtakunnallinen fandom-tutkimuksen konferenssi Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella 3.-4.3.2016, Ruusupuisto

Nörttikulttuurin nousu ‑seminaari puhuu vanhoista, trendikkäiksi nousseista populaarikulttuurin ilmiöistä uudella tavalla. Nörtteihin viittaavan mediapuheen lisääntyessä on aika pohtia myös akateemisesti, mikä ajaa tietyt ihmiset genreviihteen, sarjakuvien sekä rooli- ja videopelien ääreen – ja mikä puolestaan saa yhteiskunnan leimaamaan heidät nörteiksi.

Suomenkielinen, kaksipäiväinen tapahtuma on samalla kuudes valtakunnallinen fanitutkimuksen konferenssi ja osa taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen uutta Nörttikulttuuri-kurssia. Pääpuhujina kuullaan fanitutkija ja scifi-fandom-aktiivi FT Irma Hirsjärveä (Jyväskylän yliopisto) sekä digitaaliseen kulttuuriin ja genrefiktioon perehtynyttä FT Frans Mäyrää (Tampereen yliopisto).

Niin sanottu nörttikulttuuri (engl. geek culture) on uudella vuosituhannella ollut kovassa kurssissa. Digitaaliset pelit ja Internet-yhteisöt, jotka ennen olivat pienten piirien kiinnostuksen kohteita, ovat nyt kaikkien matkapuhelimissa. Miljoonabudjettien Hollywood-filmatisoinnit tutustuttavat suosituimpiin supersankareihin sellaisetkin, jotka eivät eläessään ole ostaneet sarjakuvalehteä, ja suurten sarjakuvatapahtumien kävijämäärät kasvavat maailmalla viidenneksen joka vuosi. Myös japanilaisen populaarikulttuurin ilmiöistä on tullut lännessä yhä arkisempia: japanilaista sarjakuvaa eli mangaa saa jo markettien lehtihyllyistä, ja cosplayn eli fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutumisen suomenmestaruuskisoja voi seurata Yleisradion kanavilta. Samoin spekulatiivisen fiktion, eli fantasian, kauhun ja tieteisfiktion teemat ovat liikkuneet viime vuosina valtavirrassa vampyyri-, zombi-, Game of Thrones ja Star Wars -buumien myötä. Aiheet ja harrasteet, jotka perinteisesti on mielletty nörttien oudoksi, marginaaliseksi puuhasteluksi, ovat nyt kaikkialla.

Nörttikulttuurin nousu ‑konferenssin tarkoituksena on koota kotimaiset kulttuurin tutkijat keskustelemaan nörttikulttuurin valtavirtaistumisesta, sen syistä ja seurauksista. Jos nörttiys määritellään intohimoksi populaarikulttuurin marginaalisia tuotteita kohtaan, mitä tapahtuu, kun nuo tuotteet kasvattavat suosiotaan ja poistuvat marginaalista? Ketä nykytilanteessa voidaan kutsua nörtiksi ja millaisia asenteita nimikkeeseen liittyy? Myös nörttiydestä ja sukupuolesta on keskusteltu kiivaasti jo vuosia: voivatko tytötkin olla nörttejä? Näihin kysymyksiin Suomen eri yliopistoista saapuvat esitelmöitsijät etsivät vastauksia muun muassa verkkoroolipelien, fanifiktion, cosplayn ja kulttimainetta nauttivien TV-sarjojen maailmoista. Pääpuhujien luennot luotaavat nörttiyden pimeitä puolia ja suomalaisen fandomin ajankohtaisia tuulia, kuten finn weird ‑brändiä. Tarkempaan ohjelmaan ja esitysten abstrakteihin voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla: http://r.jyu.fi/hTq

Konferenssin järjestää Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, ja kaikki sen esitelmät ovat avoimia yleisölle. Tapahtumapaikkana toimii Ruusupuiston Helena-sali (RUU D104) ja sitä ympäröivät aulatilat.

FL Essi Varis, puh. 040 805 4647, essi.e.varis[ät}jyu.fi

FT Katja Kontturi, katja.j.kontturi[ät]jyu.fi

taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos

kuuluu seuraaviin kategorioihin: