Suomelle kaikkien aikojen palkintosaalis fysiikkaolympialaisissa

Kokeellisen fysiikan treenit vedettiin Jyväskylän yliopistossa

Suomen joukkue palkintojenjaon jälkeen. Kuvassa vasemmalta oikealle: Matti Väisänen, Arttu Tolvanen, Heikki Systä, Eric Hyyppä, Tuomas Oikarinen, Matias Arola ja Lasse Franti.
Suomi menestyi erinomaisesti sunnuntaina 17.7.2016 päättyneissä lukiolaisten 47. Kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa (IPhO) Sveitsin Zürichissä. Kilpailuun osallistui noin 400 lukiolaista 87 eri maasta Suomen ollessa paras Pohjoismaa.

Noin viikon mittaisissa fysiikkaolympialaisissa ratkotaan kokeellisia ja teoreettisia fysiikan ongelmia. Osallistujamaat saavat lähettää viisihenkiset joukkueet. Yksilöinä käytävässä kilpailussa jaetaan kulta-, hopea- ja pronssimitaleja sekä kunniamainintoja siten, että hieman yli puolet osallistujista saa jonkin palkinnon.

Suomalaisten joukkueesta Eric Hyyppä Etelä-Tapiolan lukiosta, Tuomas Oikarinen Ounasvaaran lukiosta sekä Matias Arola Kerttulin lukiosta saivat hopeaa, Arttu Tolvanen Järvenpään lukiosta pronssia ja Heikki Systä Kalevan lukiosta kunniamaininnan. Kukaan ei täten joutunut paluumatkalle palkinnotta. Suomen edustajat ovat aikaisemmin yltäneet samaan mitalimäärään ainoastaan vuonna 1982 Länsi-Saksassa ja vuonna 2015 Intiassa, mutta kokonaisuudessaan saalis on palkintoluokat huomioiden vertaansa vailla ja selkeästi Suomen kilpailuhistorian paras.

Suomen joukkue oli valmistautunut kilpailuun kirjevalmennuksella sekä kahdella kesäkuussa järjestetyllä valmennusleirillä yhdessä Viron joukkueen kanssa: kokeellista fysiikkaa harjoiteltiin kahdella leirillä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella. Valmennushenkilökunta on pääosin Jyväskylän yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita. Vastuuhenkilönä toimii opettajankoulutuslaitoksen lehtori Anssi Lindell ja käytännön järjestelyistä vastaa FM Matti Väisänen. Virolaiset järjestivät vastavuoroisesti valmennuksen teoriaosuuden Saarenmaalla.

Olympiajoukkue valittiin lopullisesti jo huhtikuussa Tallinnassa järjestetyssä 14. Suomi-Viro-fysiikkamaaottelussa. Suomen joukkueen johtajina Sveitsin ja Liechtensteinin yhteistyönä järjestämissä kilpailussa toimivat Matti Väisänen ja Lasse Franti. Joukkueen jäsenistä Tuomas Oikarinen, Arttu Tolvanen ja Matias Arola suorittivat kilpailujen ajan varusmiespalvelustaan kansallisena edustustehtävänä.

Olympialaisten voitto meni Kiinan Chenkai Maolle. Kilpailun parhaana eurooppalaisena naiskilpailijana palkittiin Ruotsin Aletta Csapo ja luovimman kokeellisen ratkaisun palkinnon sai suomalaisten kanssa Jyväskylässä valmentautunut Viron Taavet Kalda. Aikaisempien vuosien tapaan suurin osa kultamitaleista meni Kaukoidän maiden edustajille.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on järjestetty vuodesta 1967 alkaen, ja Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1977. Kilpailijoiden tulee olla alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole aloittaneet korkeakouluopintojaan. Kilpailu käydään yksilöiden välillä, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti. Suomessa hanketta koordinoi Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry. Kustannuksista vastaavat Opetushallitus, Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Vuoden 2017 kilpailua isännöi Indonesia, missä kilpailupaikkana toimii eksoottinen Balin saari.

Matti Väisänen, va-lehtori, Nurmijärven yhteiskoulu, matti.vaisanen@jyu.fi, +358 44 3264421

Lasse Franti, Helsingin yliopisto, lasse.franti@gmail.com, +358 40 8455586

Suomen olympiavalmennuksen kotisivu: www.jyu.fi/ipho/valmennus