Unifund sijoittaa tieteellisen viihteen ja pelien yhdistämiseen

Psyon Games Oy kehittää ilmaispelejä tieteellisen viihteen teemalla. Ensimmäinen pelin, Antidoten, tapahtumat sijoittuvat solutasolle, mikroskoopin alle, jossa pelaaja puolustaa kantasolua erilaisia hyökkääjiä, kuten bakteereja ja viruksia vastaan. Oppiminen tapahtuu pelaamisen ohella ja halutessaan pelaajalle tarjotaan ohjeistusta tieteelliseen teemaan pelin sisällä.

Viihteellisten tiedepelien nouseminen ilmiöksi tuo keskusteluun uudenlaisen näkökulman peleihin. Pelit ovat kasvava osa nuorten kulttuuria ja mediaa, jolloin tieteen ideologian levittäminen nostaa peliteollisuuden profiilia. Kyse on tieteen mielikuvan muokkaamisesta. Pelien intensiteetin, vuorovaikutuksen ja koukuttavuuden takia pelien uskotaan motivoivan nuoria opiskelemaan luonnontieteitä.

Psyon Gamesin toimitusjohtaja Olli Rundgren kertoo, että oppimispeleissä tullaan lähivuosina näkemään samanlainen buumi, jonka Angry Birds sai aikaan vuosia sitten.

- Suomi on maailman paras paikka tehdä tämän genren tuotantoa. Meillä on maailman paras koulutus ja olemme pelialalla ehdotonta maailman huippua. Kun nämä osaamiset saadaan yhdistettyä, niin meillä on koulutusvientituote, jota pystyy jakelemaan globaalisti yli miljardille asiakkaalle. Peleillä tullaan ohjaamaan vahvasti nuorten ja miksei vanhempienkin kiinnostuksen kohteita, edistämään kestävän kehityksen edellytyksiä ja simuloimaan ja jopa ratkaisemaan kulttuurien välisiä konflikteja, Rundgren kuvailee.

Jyväskylän yliopisto panostaa pelimaailmaan. Pelit ja pelillisyys -maisteriohjelmassa tutustutaan pelien ja pelinomaisten järjestelmien kehittämiseen. On nähtävissä, että pelillisyys lisääntyy monilla eri liiketoiminta-alueilla. Informaatioteknologian tiedekunnan dekaani, professori Pekka Neittaanmäki kertoo, että pelialan maisteriohjelma on erittäin suosittu ja jo lähes 50 opiskelijaa on valinnut maisteriohjelman. Lisäksi peliliiketoimintaan liittyvät kurssit tulevat aina hetkessä täyteen.

- Panostamme alaan myös jatkossa. Jyväskylässä yksi painopiste on hyötypelit, joista oppimispelit on suurin ala, Neittaanmäki sanoo.

Psyon Games toimii globaaleilla pelimarkkinoilla, joten pelit julkaistaan globaalisti. Jakelu tapahtuu internetissä toimivien jakelukanavien kautta.

Jyväskylän yliopisto on mukana Psyon Games Oy:ssä Unifund Oy:n kautta. Unifund on yliopiston omistama sijoitusyhtiö, joka sijoittaa kohteisiin, joilla on kiinteä yhteys Jyväskylän yliopistoon (https://www.jyu.fi/unifund).

Olli Rundgren, Psyon Games Oy, toimitusjohtaja, olli.rundgren@psyongames.com, puh. 044 278 8515

Pekka Neittaanmäki, informaatioteknologian tiedekunnan dekaani, professori, puh. 040 550 7005, pekka.neittaanmaki@jyu.fi

Vesa Kupari, Unifund Oy, toimitusjohtaja, puh. 0400 616 940, vesa.kupari@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: