Väitös: 2.9. Liikunnan lisäämisestä ja kevyemmästä ruoasta apua miesten uniongelmiin (Tan)

Alkamisaika: perjantai 02. syyskuuta 2016, 12.00

Päättymisaika: perjantai 02. syyskuuta 2016, 15.00

Paikka: Seminaarinmäki, Historica, H320

Xiao Tan kuva: Long Li
TtM Xiao Tanin liikuntalääketieteen väitöskirja ”Effects of exercise and diet on sleep among overweight men with chronic insomnia symptoms” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä dosentti Henri Tuomilehto (Oivauni Uniklinikka, Tampere) ja kustoksena professori Shulin Cheng (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Huono unen laatu on yleinen ongelma. Tutkimusten mukaan Suomessa jopa 28 prosenttiin sairauspoissaoloista liittyy univaikeuksia. Krooninen unettomuus on yleisin uniongelma. Nykyisten unettomuuden hoitokeinojen käyttöä rajoittavat kuitenkin lääkehoitojen sivuvaikutukset ja kognitiivisten käyttäytymishoitojen kalleus. Tarvitaankin vaihtoehtoisia hoitokeinoja.

Unettomuuden oireet liittyvät usein ylipainoon. Tan osoittaa tutkimuksessaan, että elintapatekijät, kuten liikkumattomuus ja epätasapainoinen ruokavalio ovat yhteydessä unettomuuteen ja ylipainoon. Väitöskirjassa tutkittiin käyttäytymistekijöitä, jotka liittyvät krooniseen unettomuuteen ylipainoisilla ja liikalihavilla miehillä.

– Tulokset osoittavat, että vähäinen vapaa-ajan liikunta sekä suuri tyydyttyneiden rasvahappojen määrä olivat yhteydessä kroonisiin unettomuusoireisiin, Tan toteaa.

Lisäksi tutkimuksessa testattiin kuuden kuukauden pituisen, yksilöllisen aerobisen harjoitusohjelman tai dieetin vaikutuksia uneen.

– Selvisi, että liikunnan lisääminen eli keskimäärin kolme kertaa aerobista liikuntaa viikossa, esimerkiksi sauvakävelyä, auttoi parantamaan unta. Samoin dieetin muutos, eli pienempi kokonaisenergiansaanti ja tyydyttyneiden rasvojen vähentäminen ruokavaliossa, johti samaan tulokseen, Tan kertoo.

Xiao Tan, puh. 044 059 0529, xiao.tan@jyu.fi
Viestintäharjoittelija Petra Toivanen, tiedotus@jyu.fi, puh. 040 805 3638

Xiao Tan on valmistunut terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012. Hän on työskennellyt tutkijana Jyväskylän yliopistossa vuosina 2012–2015 ja vieraileva tutkijana Helsingin uniklinikassa vuosina 2015-2016. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Juho Vainion Säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Teos julkaistaan sarjassa Studies in Sport, Physical Education and Health, 243, 67 p., Jyväskylä 2016. ISSN:0356-1070; ISBN: 978-951-39-6719-2 (nid.); ISBN: 978-951-39-6720-8 (PDF).

Kirjaa myyvät yliopistokauppa Soppi puh. 040 805 3825 tai myynti@library.jyu.fi ja yliopiston verkkokauppa, E-julkaisuna: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6720-8

ABSTRACT

Chronic insomnia symptoms are prevalent among adults. Current treatment strategies for chronic insomnia are restricted by shortcomings such as the side effects of pharmaceutical treatments, and high economic cost of cognitive behavioral treatment. Thus alternative methods for mitigating insomnia symptoms are needed. Accumulating evidence suggests that lifestyle factors, such as sedentary behavior and unbalanced diet are associated with sleep and/or insomnia symptoms. However, there is a lack of studies focusing on the overweight insomniac population, and randomized controlled trials concerning the effects of exercise and diet on insomnia symptoms are scarce.

In the present study, we aimed to investigate behavioral factors that are related to chronic insomnia symptoms among overweight and obese men. The effects of aerobic exercise and diet intervention on sleep among this population were also studied. The results showed that low level of leisure-time physical activity and high consumption of saturated fatty acid were independently associated with chronic insomnia symptoms. Six months of regular aerobic exercise training tailored by fitness level improved sleep in insomniacs by curtailing the objectively measured sleep onset latency and reducing the frequency of difficulty falling asleep. Moreover, a 6-month diet intervention also shortened the objective sleep onset latency in this population. This work highlights the associations between obesity-related lifestyle factors and chronic insomnia symptoms. Furthermore, by showing their effects on improving sleep, the study suggests a possibility of including exercise and diet intervention in the treatment strategies of chronic insomnia among overweight and obese men.

Keywords: chronic insomnia symptoms, obesity, overweight, exercise, diet, sleep onset, males

Xiao Tan
xiao.tan@jyu.fi