Väitös: 27.8. Lihavakin voi olla terve ja normaalipaino ei välttämättä suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta (Wiklund)

Alkamisaika: lauantai 27. elokuuta 2016, 12.00

Päättymisaika: lauantai 27. elokuuta 2016, 15.00

Paikka: Seminaarinmäki, Seminarium, S212

TtM Petri Wiklundin liikuntalääketieteen väitöskirjan “Body composition and molecular reflections of obesity related cardio-metabolic disorders - A cross-sectional and longitudinal study in women” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Marjo-Riitta Järvelin (Imperial College, London, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Sulin Cheng (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Petri Wiklund kuva: KS-Foto
Lihavuus on nyky-yhteiskunnassa entistä yleisemmäksi muodostuva ongelma. Se altistaa muun muassa metaboliselle oireyhtymälle, tyypin II diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille. Näyttää kuitenkin siltä, että lihavatkin ihmiset voivat olla täysin terveitä ja toisaalta monet normaalipainoiset ihmiset sairastuvat tyypillisiin lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten tyypin II diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä paradoksaaliselta vaikuttava ilmiö viittaa siihen, että ylimääräinen rasvakudos ei itsessään ole lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalla.

Wiklund tutki tyttöjen kehon rasvaisuuden sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden kehittymistä lapsuudesta aikuisuuteen. Lisäksi hän tutki nuorten ja keski-ikäisten naisten aineenvaihdunnanhäiriöiden (metabolinen oireyhtymä, ei-alkoholiperäinen rasvamaksa ja insuliini resistenssi) yhteyttä kehon koostumukseen, ihonalaisen rasvakudoksen geenien ilmentymiseen sekä veren aineenvaihdunnan tuotteiden pitoisuuksiin.

– Aikuisilla naisilla, joilla oli metabolinen oireyhtymä, rasvoittunut maksa ja sokeriaineenvaihdunnan häiriö, havaittiin tulehdusmerkkien ja haaraketjuisten aminohappojen lisääntynyttä pitoisuutta veressä, mitokondrioiden toiminnan häiriintymistä ja tulehduksen lisääntymistä rasvakudoksessa, Wiklund toteaa.

Lapsuudessa todetut kohonneet veren haaraketjuisten aminohappojen pitoisuudet ennustivat korkeampia rasvapitoisuuksia aikuisuudessa sekä suurempaa riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään. Lisäksi havaittiin, että lapsilla, jotka ovat normaalipainoisia, mutta joilla on korkea rasvaprosentti, on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin aikuisena verrattuna samanpainoisiin lapsiin, joiden rasvaprosentti oli matala.

– Tämä piilevään korkeaan rasvapitoisuuteen liittyvä havainto on erityisen merkittävä, sillä se ei vastaa vallalla olevaa käsitystä, siitä että pelkkä normaalipainoisuus suojaa sydän -ja verisuonitaudeilta aikuisuudessa. Tämä on ongelmallista siksi, että nämä lapset ovat silmämääräisesti arvioiden hoikkia, jolloin heitä on vaikeaa tunnistaa yleisesti käytössä olevien mittareiden esim. painoindeksi -ja kasvukäyrien avulla, Wiklund kertoo.

Nämä tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä ylipainoon ja lihavuuteen liittyvien aineenvaihduntahäiriöiden syntymekanismeista. Näitä tuloksia voidaan hyödyntää uusia tutkimuksia suunniteltaessa.

Petri Wiklund, puh. 040 5000 314, petri.wiklund@jyu.fi
Viestintäharjoittelija Petra Toivanen, puh. 040 805 3638, tiedotus@jyu.fi

Petri Wiklund on kirjoittanut ylioppilaaksi 1999 ja valmistunut fysioterapeutiksi Lahden ammattikorkeakoulusta 2006. Terveystieteen maisteriksi hän valmistui Jyväskylän yliopistosta pääaineena liikuntalääketiede 2009. Väitöskirjatutkimuksen Wiklund on tehnyt Professori Sulin Chengin tutkimusryhmässä Jyväskylän yliopiston Terveystieteiden laitoksella. Tutkimusryhmän hankkeisiin on saatu rahoitusta Suomen Akatemialta, Opetus ja kulttuuriministeriöltä sekä Oulun yliopistolliselta sairaalalta.

Luettavissa myöhemmin JYX-arkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6726-0

Abstract

Obesity is a major risk factor for the development of cardio-metabolic disease. Unfortunately, our understanding of the role of adiposity and the molecular mechanisms underlying this relationship is still limited. The purpose of this thesis was to investigate and to identify biomarkers that associate with cardio-metabolic risk in young and middle-aged women and peripubertal girls. The thesis was based on two separate studies: EWI study and Calex family study. The study subjects were 100 overweight and obese women (mean age 41.7 years) from the EWI study, 110 women (mean age 36.1) and 396 peripubertal girls (mean age 11.2 years at baseline) from the Calex family study. Body composition, visceral and ectopic fat, serum metabolomics, and adipose and skeletal muscle transcriptomics were assessed. We first assessed metabolic profiles of adults with metabolic syndrome, non-alcoholic fatty liver disease and insulin resistance using a cross-sectional study design. The study revealed a key discriminatory role of circulating branched amino acids for individuals with metabolic disorders. Not only was elevated serum branched-chain amino acid level associated with poor metabolic health, but this was also reflected in subcutaneous adipose tissue gene expression profiles. We then explored whether increased cardio-metabolic risk in adulthood associated with adiposity originates from childhood, and whether the key discriminatory role of serum branched amino acids found in adults exists already in children. We found that children who were of normal weight but had high body fat percent were susceptible to increased cardio-metabolic risk in adulthood. Furthermore, high levels of branched chain amino acids in childhood were predictive of increases in fat mass, triglycerides and cardio-metabolic risk later in life. Overall, these results suggest that branched-chain amino acids are viable biomarkers to assess cardio-metabolic health, and thus provide a rationale for continued investigation of the relationship between branched-chain amino acid metabolism, adipose tissue function, and metabolic health.

Petri Wiklund
petri.wiklund@jyu.fi