The Annual Gustaf Vasa Seminar - Critical Research of Education: Long term historical trajectories and Europe

Alkamisaika: maanantai 22. toukokuuta 2017, 09.00

Päättymisaika: keskiviikko 24. toukokuuta 2017, 17.00

Paikka: Seminaarinmäki, Department of History and Ethnology

Vuotuinen Kustaa Vaasa-seminaari: Critical Research of Education: Long term historical trajectories and Europe järjestetään historian ja etnologian laitoksella. Tällä kertaa aiheena on koulutus ja erityisesti sen historiantutkimus.

Koulutus koskettaa meitä kaikkia henkilökohtaisesti ja ammatillisesti. Se on monisyinen ja ajankohtainen aihe ja sitä se on ollut myös menneisyydessä. Tästä huolimatta koulutuksen, koulutuspolitiikan, järjestelmien ja ideologioiden pitkän aikavälin kehityskaaret ja juuret ovat usein jääneet proverbiaaliseen historian hämärään. Historian avulla voimme yrittää ymmärtää miten nykyiseen tilanteeseen on päästy, ja miten. Miksi tiettyjä ratkaisuja on tehty milloinkin, ja mitkä niiden vaikutukset ovat olleet laajemmassa kehityksessä. Parhaimmillaan voidaan saada lisää tietoa siitä, mikä on saanut koulutuksen, koulutuspolitiikan tai sen erilaiset instanssit toimimaan, tai mikä on haitannut niiden toimintaa. Tällaista tietoa tarvitaan nyt, jos koskaan päätöksenteonkin pohjaksi. Historiallista analyysia tarvitaankin siihen, että voidaan ymmärtää koulutuksen järjestelmiä ja politiikkaa, jotka ovat yhä kasvavissa määrin uudistamisen, muutoksen ja uudelleenneuvottelun paineiden alla.

Koulutus ja sen tutkimus on lähtökohtaisesti poikkitieteellinen tieteenala. Siihen kuuluu muun muassa politiikantutkimusta, verkostoanalyysia, historiaa, pedagogiaa, yhteiskuntatieteitä, taloustieteitä ja niiden erinäisiä alasovelluksia. Koulutuksen tutkimus on myös globaali tutkimuksen ala. Koulutuspoliittisia kysymyksiä pohditaan kaikkialla maailmassa.

Seminaarissa pohditaan mitä laajempi näkökulma ja yhteistyö voi monimutkaisen aihepiirin, koulutuksen, tutkimukseen ja ymmärtämiseen. Millaisia muotoja laajempi perspektiivi voi tutkimuksellisesti ottaa? Miten sitä voidaan hyödyntää ja soveltaa tutkimuksessa? Kuinka voitaisiin voidaan esimerkiksi yhdistää kriittinen tutkimus ja vertailtavuus koulutuksen tutkimukseen, myös historialliset seikat huomioiden? Entä minkälaisia haasteita, hyötyjä tai haittoja tällainen tutkimus voi tarjota? Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta Kustaa Vaasa-seminaariin Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitokselle.

Seminaarin keynote-puhujina ovat:

• Prof. Gary McCulloch, University College London, UK: "Elite schools of Europe:  historical perspectives"
  • Prof. Carola Groppe, Helmut Schmidt University, Germany, Visiting Professor at Stanford University, USA: "Historical socialization and the history of Europe: Research in the history of education from the perspective of persistence and change"
  • Prof. Jussi Välimaa, University of Jyväskylä: "Historical layers in the traditions of Finnish universities?"

Tarkempi ohjelma ja lisää tietoja löytyy osoitteesta: http://gustavvasa2017.blog.jyu.fi/p/programme.html

kuuluu seuraaviin kategorioihin: