Ajankohtaista

Dominic Tate: Iso-Britannian tutkimuksen laadunarvioinnin vaikutukset open access -julkaisemiseen

Alkamisaika: perjantai 24. helmikuuta 2017, 10.00

Päättymisaika: perjantai 24. helmikuuta 2017, 15.30

Paikka: Mattilanniemi, Agora, auditorio 2

Dominic Tate
Dominic Tate

Aika: pe 24.2.2017
Paikka: Jyväskylän yliopisto, Mattilanniemi 2 Agora, Ag auditorio 2

Edinburghin yliopiston kirjaston tutkijapalveluja johtava Dominic Tate saapuu Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen vieraaksi helmikuussa. Vierailunsa aikana Tate esitelmöi Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi -hankkeen loppuseminaarissa yliopiston Agora-rakennuksessa perjantaina 24.2.2017.

Taten johtama asiantuntijatiimi ohjaa Edinburghin yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita tieteellisen viestinnän ja julkaisemisen, avoimen tieteen, tieteentutkimusaineistojen hallinnan, tutkimuksen vaikuttavuuden ja näkyvyyden sekä tekijänoikeuksien kysymyksissä. Hän on aiemmin ollut vastaavanlaisissa tehtävissä Lontoon ja Nottinghamin yliopistoissa.

Esitelmässään Tate esittelee säännöllisesti toteutettavan Iso-Britannian tutkimuksen laadunarvioinnin (Research Excellence Framework, REF) vaikutuksia maan yliopistojen julkaisujen avoimuuskehitykseen. Vaikutus on ollut merkittävä, sillä tutkimuksen arvioinnissa ja siihen kytkeytyvässä tutkimusrahoituksessa huomioidaan vain ne tiedejulkaisut, jotka on avoimesti rinnakkaistallennettu yliopistojen ja tutkimuslaitosten julkaisuarkistoihin. Arvioinnissa huomioidaan kustantajien mahdolliset viiveajat (embargo).

– Open access –työssä ei ole enää kyse vapaavalintaisesta pienen tutkijaryhmän toiminnasta, vaan tutkimustyön arkeen kuuluvasta normaalista toimintatavasta ja sen viemisestä käytäntöön, Dominic Tate tiivistää.

Puheenvuorossaan Domic Tate kuvaa, miten arvioinnin edellyttämä ns. green open access -malli on muuntumassa osaksi Edinburghin yliopiston pysyviä julkaisukäytänteitä. Green open access -julkaisemisella tarkoitetaan artikkelien (tai useimmiten artikkelien ns. final draft -version) julkaisemista oman yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa tai oman tieteenalan avoimessa arkistossa. Julkaiseminen on tutkijalle maksutonta ja noin 70% kustantajista sallii avoimen rinnakkaistallentamisen.

Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi -hankkeen loppuseminaari Jyväskylässä

Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot käynnistivät vuoden 2015 Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi –yhteishankkeen, jonka yhtenä tavoitteena on ollut luoda malli rinnakkaistallentamisen prosesseista ja keskitetyistä avoimen tieteen palveluista. Hankkeen loppuseminaarissa tarkastellaan avoimen julkaisemisen kehitystä sekä julkistetaan Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto JYXin uusi versio sekä Itä-Suomen yliopiston UEF-ERepo. Lisäksi tilaisuudessa palkitaan vuoden 2016 aikana avoimen tieteen edistämisessä ansioituneita yliopistolaisia.

Jyväskylän yliopiston kirjasto ja tiedemuseo yhdistyivät vuoden 2017 alussa Avoimen tiedon keskukseksi (Open Science Centre, OSC). Avoimen tiedon keskus edistää avoimen tieteen tutkimusta ja jakamista Jyväskylän yliopistossa. Kouluttamalla, tiedottamalla ja ohjaamalla keskus tuo avoimen tieteen periaatteet ja toimintatavat yliopistoyhteisön ja tutkimustyön arkeen.

Ilmoittautuminen tiistaihin 21.2. mennessä. Seminaari on maksuton.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen osoitteessa:

https://kirjasto.jyu.fi/ajankohtaista/oa-seminaari-170224

Lisätietoja

Julkaisupäällikkö Pekka Olsbo
pekka.olsbo@jyu.fi
+358505818355
Avoimen tiedon keskus
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,