Olenitsan rouvan kutsut - Turjanrannan kyliä kiertämässä

Paikka: Seminaarinmäki, Seminaarinmäki, S-rakennus

pomorit.JPG
Kuva: Kari Soronen

Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa avautuu Turjanrannan pomorikylistä kertova näyttely, jonka on koonnut Oulussa toimiva Turjanrannan pomorit -tutkija­ryhmä. Ryhmä on vuosia tehnyt kenttätöitä Turjan rannikon (ven. Терский район) pomorikylissä. Kylät sijaitsevat Vienan meren pohjoisran­nalla Murmanskin alu­eella. Alueella on asukkaita noin 8 200. Sana pomori arvellaan tulevan venäjän kielen ilmaisusta (po more) ”merellä, meren rannalla”.

Näyttely kuvaa ihmisten elämää, kulttuurin ja luonnon moninaisuutta Turjan rannikolla. Ihmisten haastattelut ja kylistä otetut valokuvat kertovat maiseman konkreettisuudesta, mutta maisema on aina myös kulttuurinen tuote. Maisemat heijastavat ihmisten esteettisiä näkemyksiä ja kulttuurin kerroksellisuutta, kuten neuvostoajan ja kirkon vaikutusta maisemassa.

Kylien maiseman tulkinnassa korostuu luonnon ja kulttuurin monimuotoisuus, josta muodostuu visuaalinen maisemakuva. Kylät ovat kulttuurisessa ja sosiaalisessa murroksessa. Selviytymisen edellytyksenä on ihmisten yhteistoiminta sekä omiin kykyihin ja osaamiseen turvautuminen. Joissakin kylissä asutaan vain kesäisin, joissakin kylissä on vain muutama asukas. Haastatteluissa ihmiset tuovat esille, että he haluavat asua kylissä, joissa on rauha ja mahdollisuus elää luonnossa ja luonnosta.

Näyttely on esillä Soihtu-näyttelykeskuksen vaihtuvien näyttelyiden Kipinä-galleriassa Seminarium-rakennuksessa 9.2.–29.4.2017. Soihtu-näyttelykeskus on avoinna
ke-pe klo 12–17, la klo 12–16.

Näyttelyn tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Juha Eskola

kuuluu seuraaviin kategorioihin: