Yliopiston opiskelijoiden videokisan voittoon Nina Tiihonen

Tiedeviestinnän ryhmä ideoi uusia viestintäkeinoja

Tiedeviestinnän taustaryhmä järjesti loppuvuonna 2016 videokilpailun Jyväskylän yliopiston opiskelijoille. Videokilpailun tarkoituksena oli aktivoida opiskelijoitamme kertomaan oman alansa opiskelusta ja opiskelijaelämästään Jyväskylän yliopistossa. Kilpailuun tuli kaikkiaan 35 videota kotimaisilta ja kansainvälisiltä opiskelijoilta.

Luokanopettajaksi opiskeleva Nina Tiihonen nappasi kisan voiton englanninkielisellä videollaan, jossa hän kertoo opiskelijan elämästä. Nina opiskelee Juliet-koulutusohjelmassa, jossa luokanopettajakoulutuksen opiskelijat erikoistuvat monipuolisesti peruskoulun alaluokkien englannin opetukseen. Puolentoista minuutin videossa hän esittelee koulutusohjelman kursseja ja opintojaan yliopistossa.

- Kuvasin videon aineistoa muutaman viikon ajan kurssien yhteydessä ja editoin sen muutamassa tunnissa. Aiemmin olen tehnyt videoita muun muassa lomamatkoista, mutta mitään varsinaista videoblogia en pidä. Luokanopettajaksi opiskelu oli tavoitteeni ja olen viihtynyt erittäin hyvin Jyväskylän yliopistossa, Nina Tiihonen sanoo.

Ninan video on katsottavissa JYU:n YouTube-kanavalla

- Kilpailu oli ilahduttavan suosittu ja siihen osallistui 50 opiskelijaa. Videot olivat toinen toistaan näyttävämpiä ja tekijät olivat todella taitavia, vararehtori Kaisa Miettinen kertoo.

Yliopiston strategian toimenpideohjelmassa peräänkuulutetaan tiedeviestinnän monipuolistamista. Syksyllä 2015 perustettu tiedeviestinnän taustaryhmä on työskennellyt vararehtori Kaisa Miettisen johdolla idearikkaan tiedeviestinnän puolesta.

Runsaan vuoden aikana ryhmä on suunnitellut ja toteuttanut koko joukon erilaisia uusia aluevaltauksia tiedeviestinnän tueksi. Videokilpailun lisäksi se järjesti muun muassa kuvakilpailun (”esitä tutkimusaiheesi kuvana”) henkilökunnalle, aloitti kuukausittaisen Tiedonvalo-palkinnon jakamisen aktiivisesti viestiville tutkijoille, lanseerasi uusia blogeja ja koosti ajankohtaisia tutkimusaiheitamme Helsingin Sanomien tiedetoimituksen hyödynnettäväksi.

Ryhmän tapaamisissa on vieraillut toimittajia ja some-kanavien asiantuntija. Tiedonvalo-palkinnon ovat tähän mennessä saaneet kemian laitoksen Tiedeleiri nuorten innostamisesta tieteen pariin, Johanna Mappes aktiivisesta tviittaamisesta sekä Juha Hulmi innostavasta bloggaamisesta. Palkintoja jaetaan kuukausittain tunnustuksena ansiokkaasta työstä ja innoittamaan muita yliopistoyhteisön jäseniä.

- Haluamme muistuttaa miten tärkeää on välittää tietoa yliopistossa tehtävästä tutkimuksesta ja työmme merkityksestä ja että erilaisia tapoja on monia. Kiitokset lähes 800 tutkijallemme, jotka ovat vastanneet kysymykseen ”miksi tutkimukseni on tärkeää ja kenelle”. Yliopiston nettisivujen uudistuksen myötä tutkimuksen vaikuttavuutta tuodaan vastausten avulla näkyville, Kaisa Miettinen sanoo.

Tänä vuonna ryhmä uudistuu tiedeviestinnän kehittämisryhmäksi mutta jatkaa uusien käytänteiden jalkauttamista ja erilaisten tempausten ideoimista. Tulossa on mm. kisa jossa etsitään parasta tutkimusartikkelin graafista abstraktia - kilpailuehdokasta kannattaa jo alkaa suunnitella! Yliopiston digitaalisten kanavien uudistus antaa jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet uusien avausten kokeilemiseen.

Viestintäpäällikkö Miikka Kimari, puh. 050 522 2015, miikka.kimari@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,