Ajankohtaista

Jyväskylän yliopistoon 39 apurahaa Suomen Kulttuurirahastolta – yhteissumma nousi yli miljoonaan euroon

Jyväskylän yliopiston tutkijat ja tutkimusryhmät vastaanottivat yhteensä 39 apurahaa Suomen Kulttuurirahastolta. Niiden yhteissumma nousee yli miljoonaan euroon. Eniten apurahoja tuli humanistiselle ja luonnontieteelliselle alalle, molemmille 11 kappaletta. Yhteiskuntatieteellinen ala nappasi kuusi, käyttäytymistieteet ja lääketieteet molemmat viisi, lisäksi teknisille aloille tuli yksi apuraha. 

– Kulttuurirahasto on tiedekuntamme ja erityisesti taide- ja kulttuurialojen jatkokoulutuksen kannalta keskeinen ja arvostettu rahoittaja. Tänä vuonna yli kymmenen jatko-opiskelijaa sai myönteisen rahoituspäätöksen, humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaani Minna-Riitta Luukka muistuttaa.

Ilahduttavaa on Luukan mukaan myös se, että joukossa oli sitoumuksia useamman vuoden rahoitukseksi ja väitöksen jälkeiseen tutkimukseen.

– Kilpailu tutkimusrahoituksesta on nykyisin ankaraa ja säätiöt ovat humanistis-yhteiskuntatieteellisellä alalla merkittäviä rahoittajia, Luukka lisää.

– Säätiörahoituksen merkitys tutkimuksen ja erityisesti tutkijakoulutuksen rahoittajana on kasvanut vuosi vuodelta. Nyt tehdyistä rahoituspäätöksistä yli puolet koskee väitöskirjatyön tukemista, luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Henrik Kunttu toteaa.

– Olen erityisen iloinen siitä, että nuoret tutkijamme kykenevät laatimaan kilpailukykyisiä hakemuksia, joita myös rahoitetaan. Tästä taidosta on erityistä hyötyä tutkijanuran myöhemmissä vaiheissa, Kunttu arvioi.

Jyväskylän yliopiston tutkijoille fil. tohtori Janne Valkoselle ja fil. tohtori Sajid Howladerille myönnettiin yksi suurimmista apurahoista 120 000 euroa. Se käytetään Turun seudun vihersammakoiden invaasiostatusta ja alkuperää käsittelevään tutkimukseen.

Kaikkiaan Suomen Kulttuurirahasto rahasto jakoi tällä erää 1 108 apurahaa, joiden summa on yhteensä 25 miljoonaa. Hakijoista 12 % sai apurahan. Hakemuksia oli yhteensä 9 260. Väitöskirjatyöskentelyn osuus kaikista apurahoista oli 29 %, post doc -tutkimusten osuus laski viime vuodesta hieman ollen nyt 12 %. Taiteen hakemusten määrä lisääntyi, mutta tieteen laski hieman edelliseen vuoteen verrattuna.

Tiede sai apurahoista 52 % ja taide 48 %. Naisten osuus apurahansaajista nousi 58 %:iin (56 %), ja esimerkiksi kauppatieteissä naisten osuus apurahansaajista oli peräti 80 %. Kaikista hakijoista ulkomaalaisia oli 11 % ja saajista 9 %. Hakemusten läpimenoprosentti sekä tieteessä että taiteessa oli edellisen vuoden tapaan 12 %.

Luettelo apurahansaajista on julkinen 27.2. klo 19 osoitteessa www.skr.fi/myonnot

Myönnöt Jyväskylän yliopistoon (liite)

Lisätiedot:

Suomen Kulttuurirahasto, yliasiamies Antti Arjava, puh. 050 385 7600

Suomen Kulttuurirahasto, asiamies Annakaisa Tavast, puh. 050 518 5970

www.skr.fi.

Liitteet

PDF document icon SKR_apurahat2017_JY.pdf — PDF document, 281 KB (287853 bytes)
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,