Paneeli: Kiihkeää opiskelijaelämää 1970-luvun Jyväskylässä

Alkamisaika: maanantai 24. huhtikuuta 2017, 18.00

Päättymisaika: maanantai 24. huhtikuuta 2017, 20.00

Paikka: Seminaarinmäki, Seminarium, S212 (vanha juhlasali)

Punaperjantai, Opiskeleva Oikeisto, Rentukan riemut …

Kiihkeää opiskelijaelämää 1970-luvun Jyväskylässä

Opiskelijaelämää 70-luvulla”Näin sen muistamme” -paneeli Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 maanantaina 24.4.2017 klo 18–20

Opiskelijaliike politisoitui vahvasti myös Jyväskylän yliopistossa 1960-lopussa. Vasemmistovirtaus oli vahva erityisesti 1970-luvun alkupuolella – kantaa otettiin, mielenosoituksia järjestettiin, vallankumousta suunniteltiin.  Jyväskylän Opiskelevat Sosialistit (JOS) veti puoleensa monet aikansa älyköt.  Ylioppilaskuntaa johdettiin vasemmiston ja keskustan yhteisin voimin. Jyväskylän Opiskeleva Oikeisto (JOO) koetti pistää tiukasti kampoihin. Suuret kysymykset liittyivät hallinnon- ja tutkinnonuudistukseen. ”Mies ja ääni” -iskulause ja FYTT olivat opiskelijoiden huulilla.

Vai olivatko sittenkään kaikkien? Oliko suurin osa tuonkin ajan opiskelijoista sivussa ajan kiihkeistä tapahtumista, keskittyen opiskeluun ja opiskelijaelämän riemuihin?  Oliko ainejärjestöillä tai osakunnilla riviopiskelijoille suurempi merkitys kuin poliittisilla järjestöillä? Veikö Rentukka voiton ylioppilastalon Punaperjantaista?

Mitä ajattelevat näistä ajoista ja tapahtumista tuon ajan merkittävät ylioppilaspoliitikot? Saiko politiikka yliotteen? Oliko Jyväskylä punaisin yliopisto? Mitä saavutettiin, missä petyttiin? Maanantaina 24.4. saman pöydän äärelle kokoontuu neljä 1970-luvun näkyvää ylioppilaspoliitikkoa,  Markku Andersson (JOO), Alpo Karila (JOS), Antero Vesterinen (JOK) sekä Markku Väätäinen (JSO). Puheenjohtajana toimii tuon ajan epäaktiivi opiskelija, emeritusprofessori Hannu Tervo. Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän Yliopiston Alumnit JYKYS ry. sekä Jyväskylän yliopiston tiedemuseo (Avoimen tiedon keskus).

Hannu Tervo
hannu.t.tervo@jyu.fi