Lyseon lukiossa kokeiltiin uudenlaista liikuntaa opiskelijoiden johdolla

LyseoJyväskylän yliopiston professori Pilvikki Heikinaro-Johansson ja tutkija Nelli Lyyra ovat kehittäneet opintoja, joissa liikunnanopettaja nähdään koulun hyvinvoinnin edistäjänä. Tänä keväänä liikunnanopettajaopiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat osana opintojaan liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävän projektin Jyväskylän Lyseon lukiossa.

Vastikään uuteen koulutilaan muuttaneet lukiolaiset pääsivät kevään aikana kokeilemaan uudenlaisia, hauskoja ja rentouttavia aktiviteetteja erilaisissa tapahtumissa, jotka järjestettiin koulupäivän aikana. Koulun opettajat saivat uusia ideoita oppilaitoksensa liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämiseen ja opiskelijat pääsivät puolestaan kokemaan erilaisia liikunnanopettajan arkeen sisältyviä tehtäviä. Opettajaopiskelijat hyödynsivät teknologiaa ja sosiaalisen markkinoinnin menetelmiä projekteissaan.  Erilaisissa tapahtumissa lukiolaisia innostettiin kokeilemaan esimerkiksi rentoutumista suklaameditaatiolla, tasapainoilua slackline-temppuliinalla sekä tanssikisailua Just Dance -sovelluksella.Lyseo sirkus

- Toiminta antoi paljon välineitä tulevaisuuden opettajan työhön. Koemme, että opiskelijoiden fyysisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu olennaisena osana kaikkien opettajien toimenkuvaan. Aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä kuuluu kaikille, pohtivat liikuntapedagogiikan opiskelijat Hillaelina Mäntylä, Heidi Saarnio ja Laura Spiridovitsh.

Toiminta liittyy Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kehittämishankkeeseen, jonka päätavoitteena on edistää liikunnallista toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa sekä antaa tuleville liikunnan- ja terveystiedon opettajille valmiuksia toimia kouluyhteisössä laaja-alaisena liikunnan ja hyvinvoinnin edistäjänä. Hanketta on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö osana Liikkuva koulu -kokonaisuutta. Kuluvan lukuvuoden yhteistyö 1200 opiskelijan Lyseon lukion kanssa koettiin onnistuneeksi.

- Yhteistyö oli palkitsevaa sekä kehittämishankkeen, tulevien opettajien että oppilaitoksen kannalta. Tunnistimme paitsi onnistumisen ainekset myös haasteita, joita liikunnanopettaja kohtaa kehittäessään liikunnallista toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa. Tämä on hyvä alku työlle, jolla vastataan kouluihin ja opettajiin kohdistuviin odotuksiin, kertoo hankkeen koordinaattori Nelli Lyyra.

Liikuntatieteellinen tiedekunta: tutkijatohtori Nelli Lyyra, nelli.lyyra@jyu.fi, p. 040 805 3950; professori Pilvikki Heikinaro-Johansson, pilvikki.heikinaro-johansson@jyu.fi, 040 805 3943; projektitutkija Elina Hasanen, elina.hasanen@jyu.fi.

Lyseon lukio: lehtori Susanna Poutamo, susanna.poutamo@jao.fi, 040 341 4720.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,