Ajankohtaista

Akatemialta rahoitusta eliömaailman koviksille

Bio- ja ympäristötieteen laitoksen tutkijatohtori Sara Calhim on saanut rahoituksen akatemiatutkijahankkeelleen ”Siemennesteen evoluutio erilaisissa lisääntymisjärjestelmissä”. Viisivuotinen projekti alkaa syyskuun alussa. Akatemiahankkeen rahoitus 434 485 euroa.

Projektissa Sara Calhim tutkii karhukaisia (Tardigrada), jotka ovat eliökunnan koviksia. Ne selättävät röntgensäteilyn, kuivuuden ja ulkoavaruuden olosuhteet. Koviksen maineesta huolimatta karhukaisilla on kuitenkin hyvin värikäs lisääntymisbiologia: hermafroditismia, biseksuaalisuutta, ulkoista- ja sisäistä hedelmöitystä. Lisääntymisbiologian monimuotoisuus, ja sukusolujen kokojen ja muotojen kirjo tekee läpinäkyvien kahdeksanjalkaisten kummajaisten ryhmästä erityisen mielenkiintoisen ja hyvän tutkimuskohteen, jonka avulla lisääntymismekanismien ja sukusolujen evoluutiota voidaan tutkia saman lajiryhmän sisällä.

Sara Calhim
Sara Calhimin tutkimuskohteena ovat karhukaiset.

Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on osoittanut akatemiatutkijoiden rahoitukseen noin 5,2 miljoonaa euroa. Tutkimussuunnitelman tieteellisen laadun lisäksi akatemiatutkijoiden valinnassa tärkeimpiä kriteereitä olivat hakijan itsenäisyys tutkijana sekä nousujohteinen urakehitys.

Akatemiatutkijarahoituksen sai jo aikaisemmin toukokuussa Liisa Nevalainen bio- ja ympäristötieteiden laitokselta hankkeelleen ”UV säteilyn ja orgaanisen aineksen vaihtelut vuoristojärvissä sedimenttien heijastamana”. 

Lisätietoja:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,