Tervetuloa yhteishaun valintakokeisiin! Huomaa, että kokeeseen ei yleensä lähetetä erillistä kutsua.

Jyväskylän yliopiston yhteishaun hakukohteiden valintakokeiden ajat ja paikat on koottu Valintakokeet-sivulle.
Tarkista siis huolella missä valintakoe järjestetään ja saavu paikalle ajoissa.
Valintakokeet -sivun kautta pääset Opintopolkuun (Opintopolku.fi), jossa Valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdellä on tieto mm. ennakkoon luettavasta materiaalista, muusta valintamenetelmästä kuten haastattelusta ja vanhoista valintakoekysymyksistä tai -vastauksista.

Mitä mukaan valintakokeeseen?

Valintakokeissa tulee olla mukana kirjoitusvälineet ja kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti, kuvallinen henkilökortti). Muut tavarat (esim. takit, laukut) jätetään koesalin reunoille tai salin eteen. Puhelimen tulee olla äänettömällä tai suljettuna eikä sitä saa ottaa omalle paikalle mukaan. Voit ottaa mukaan myös juomapullon, mutta ylimääräisten eväiden tuontia valintakoetilaisuuteen tulee välttää.

Vinkkejä valintakokeisiin valmistautuvalle

1. Eri oppiaineiden valintakokeisiin kannattaa tietysti valmistautua hieman eri tavoin.

• Etukäteen luettava valintakoemateriaali: Tee itsellesi lukusuunnitelma aikatauluineen, jos hakukohteessasi on ennakkomateriaalia. Näin varmistat, että ehdit lukea tarpeeksi. Pidä kiinni tekemästäsi suunnitelmasta: kun suhtaudut aikatauluusi yhtä vakavasti kuin vaikkapa työaikaan, eivät houkutukset lipsua suunnitelmasta kasva liian suuriksi.
  • Haastatteluihin voit valmistautua miettimällä esimerkiksi omaa kiinnostustasi alaa kohtaan ja motivaatiotasi opiskeluun. Miksi haet opiskelemaan juuri ko. alaa? Millaisiin työtehtäviin toivot pääseväsi? Voi olla myös hyödyllistä pitää silmällä alan ajankohtaisia uutisia ja suuntauksia.
  • Valintakokeisiin, joissa on pelkästään koetilanteessa jaettava materiaali, voit valmistautua tutustumalla aiempien vuosien kokeisiin, jos niitä on saatavilla, ja erilaisiin vastaustekniikoihin, esimerkiksi kuinka kirjoitetaan hyvä esseevastaus tai kuinka tiivistetään artikkelien pääasiat.
  • Ole monipuolinen. Voit valmistua esimerkiksi kielten valintakokeisiin  monipuolisesti harjaannuttamalla kielitaitoasi muullakin tavoin kuin valintakoemateriaalin pänttäämisellä: vaikkapa lukemalla kohdekielellä olevia artikkeleita, kuuntelemalla nettiradiota tai opettelemalla sanontoja, idiomaattisia ilmauksia, jotka auttavat esseevastausten kirjoittamisessa.

2. Aseta välitavoitteita ja palkitse itsesi niiden saavuttamisesta.
Motivaatio pysyy paremmin yllä kun pilkot opeteltavan materiaalin pienempiin osioihin ja palkitset itsesi mieluisalla tavalla aina kun olet opiskellut yhden osion.

3. Tutustu aikaisempien vuosien valintakokeisiin mikäli niitä on saatavilla.
Aikaisempia valintakokeita voi löytyä tiedekuntien omilta sivuilta tai koulutuksen tiedoista Opintopolussa (Valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehti).

4. Pidä myös vapaata ja tule kokeeseen hyvin levänneenä!
Kokeeseen kannattaa saapua positiivisella asenteella: "Aloitan opinnot tässä pääaineessa ensi syksynä!"
Valintakoekohtaiset ohjeet ja lisätiedot löytyvät kunkin hakukohteen tiedoista.
Valintakokeet Jyväskylän yliopistossa:

Hakijapalvelut