Ajankohtaista

Väitös: 17.6.2017 Nuori, jos haluat tietää, kuka olet, aseta konkreettisia tavoitteita (Marttinen)

Alkamisaika: lauantai 17. kesäkuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: lauantai 17. kesäkuuta 2017, 15.00

Paikka: Mattilanniemi, Agora, Aud. 3

Elina Marttinen
Elina Marttinen, kuva: Teemu Kuusimurto.
PsM Elina Marttisen psykologian väitöskirjan ”Deciding on the direction of career and life: Personal goals, identity development, and well-being during the transition to adulthood” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Wim Beyers (Gent University) ja kustoksena professori Katariina Salmela-Aro (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanninkielinen.

Elina Marttisen väitöstutkimus kertoo, mikä voi mennä pieleen nuorten ihmisten identiteetin kehityksessä. Marttinen selvitti, millaisia tavoitteita nuoret silloin asettavat, ja kuinka tällainen epäselvä identiteetti on yhteydessä niin yksilöiden pahoinvointiin kuin hankaluuksiin toimia yhteisöjen ja yhteiskunnan kanssa. 

Identiteetillä tarkoitetaan ihmisen käsitystä itsestään: kuka hän on, mitä hän haluaa ja mitä tavoittelee. Nuorille selkeän identiteetin muodostaminen on yksi tärkeistä kehitystehtävistä, mutta osalle nuorista identiteetti jää epäselväksi ja hajanaiseksi.

Tutkimuksessa ryhmiteltiin nuoria ja nuoria aikuisia sen perusteella, millaisia tavoitteita he asettavat, miten koulutus ja uratavoitteet heitä motivoivat, ja miten he ratkaisevat kysymystä siitä, keitä he ovat. Tutkimuksessa seurattiin samoja noin 600 suomalaista nuorta kymmenen vuoden ajan 16-vuotiaasta 26-vuotiaaksi.

Merkittävä tulos on, että 40 prosentille tutkituista nuorista on 23-vuotiaana enemmän tai vähemmän epäselvää, keitä he ovat.

- Osalla tähän liittyy henkilökohtaisia tavoitteita, joissa jumiudutaan murehtimaan omaa tilannetta. Tällaisesta kehästä on vaikea päästä pois ja murehtivat tavoitteet ovatkin yhteydessä masentuneisuuteen, Marttinen sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös opiskelu- ja työuraan liittyviä tavoitteita. Mikäli nämä uratavoitteet aiheuttivat enenevästi kuormitusta ja stressiä läpi varhaisaikuisuuden, liittyi se myös epäselvään ja murehtivaan oman itsen etsiskelyyn ja päättämättömyyteen.

Tutkimuksen perusteella identiteetin löytymistä ja saavuttamista edistävät kolmenlaiset tavoitteet. Ne ovat konkreettisia, kohdistuvat ulkomaailmaan ja omaan elämäntilanteeseen sekä suuntautuvat tulevaisuuteen. Lisäksi konkreettinen vaivannäkö ja omaan menestykseen luottaminen läpi koko varhaisaikuisuuden edistää identiteetin selkiytymistä.

- Jos identiteetin selvyys on sitä, että tietää kuka on, niin tärkeisiin asioihin sitoutumisen jälkeen alkaa vastauksiakin löytyä, Marttinen painottaa.

Lisätietoja:

Elina Marttinen, puh. 050-5757949, elina.m.marttinen@jyu.fi
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, tiedotus@jyu.fi 

Elina Marttinen (o.s. Riuttala) kirjoitti ylioppilaaksi Ressun lukiosta Helsingissä vuonna 2000. Hän valmistui psykologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Hän on ollut mukana professori Katariina Salmela-Aron FinEdu-pitkittäistutkimusprojektissa vuodesta 2005 ja työskennellyt jatko-opintojen aikana tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Hän on tutkimustyön ohella työskennellyt suunnittelijana ja psykologina opiskelijoiden mielen hyvinvointia edistävässä Nyyti ry:ssä vuodesta 2005. Elina Marttisen väitöskirjaa ovat tukeneet Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Työsuojelurahasto ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitos.

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 584, 76 s., Jyväskylä 2017, ISSN 0075-4625; 584; ISBN 978-951-39-7093-2 (nid.); ISBN 978-951-39-7094-9 (PDF). Kirjaa myyvät yliopistokauppa Soppi puh. 040 805 3825 tai myynti@library.jyu.fi ja yliopiston verkkokauppa. Linkki väitöskirjan pdf-versioon: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7094-9

Abstract

Humans make efforts to manage their lives, and they do this by setting goals and making decisions. When they commit to their decisions, they construct their identity. This research aimed to study young people’s personal goal contents and appraisals, and how these constructs were related to identity and career identity development and subjective well-being. The theoretical basis of this research comprised the life-span model of motivation (Nurmi, 2004; Salmela-Aro, 2009), the conceptualisation of phaseadequate engagement (Dietrich, Parker, & Salmela-Aro, 2012), and the dual-cycle model of identity development (Luyckx, Goossens, Soenens, & Beyers, 2006; Luyckx et al., 2008). The data for the study stemmed from the ongoing Finnish Educational Transitions Studies -research programme (FinEdu, 2013). Two samples were used. The results showed that, at age 17, adolescents had several personal goals regarding the future of their education, work, social relationships and income (Study I). Adolescents who mentioned self-related ruminative types of personal goals had higher burnout and more symptoms of depression as well as lower life satisfaction and self-esteem compared to other adolescents. Further, the results showed that a considerable number of young adults (40%) had a diffused or moderately diffused identity profile (Study II). The Diffused diffusion profile was associated with more self-related personal goals and less social relationship goals and with poor well-being. Finally, the results (Study III) showed that career goal success expectations, effort, stressfulness in adolescence and longitudinal changes within these constructs predicted later career identity development, at age 26. Career goal success expectations and effort strengthened throughout adolescence and young adulthood and was associated with adaptive career identity development. Stress related to career goals increased over time, and it predicted maladaptive career identity development. Personal goal contents and processes were related to identity development and well-being. The results revealed a darker side among a significant number of the young people who had self-focused ruminative goals, a diffused identity profile, and ruminative identity processes resulting in poor well-being. Overall, personal goal contents and appraisals proved to be practical tools in assessing and supporting identity development and well-being among young people.

Keywords: adolescents, young adults, personal goals, career goals, identity development, career identity, well-being, developmental regulation

Lisätietoja

Elina Marttinen
elina.m.marttinen@jyu.fi
050 575 7949
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,