Ajankohtaista

Yleisöluento: Ihminenkö tekisi alkuaineita?

Alkamisaika: torstai 10. elokuuta 2017, 17.00

Päättymisaika: torstai 10. elokuuta 2017, 18.00

Paikka: Mattilanniemi, Martti Ahtisaari -sali

Kaikille avoimessa tilaisuudessa fysiikan laitoksen emeritusprofessori Matti Leino luennoi aiheesta ”Ihminenkö tekisi alkuaineita?” torstaina 10.8.2017 klo 17:00–18:00 Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen Martti Ahtisaari -salissa (Auditorio 1).

Luonnontieteiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on selvittää, mistä alkuaineet ovat tulleet maailmankaikkeuteen. Vain muutama alkuaine on syntynyt suuressa alkuräjähdyksessä, ja suurin osa muista alkuaineista on peräisin tähtien sisäisistä tapahtumista. Myös ihminen on onnistunut tekemään alkuaineita, joita ei toistaiseksi ole löytynyt luonnosta. Uusien alkuaineiden tekeminen on usean vuosikymmenen ajan ollut kansainvälisesti erittäin kilpailtua työtä. Erityisesti kylmän sodan aikana Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton tutkijoiden välillä oli kiistaa siitä, kenelle kunnia mistäkin alkuaineesta kuuluu. Toisaalta alkuaineiden nimeäminen saattoi myös edistää kansainvälistä liennytystä.

Ponnistelut uusien alkuaineiden tekemiseksi jatkuvat. Kuinka kaukana rajasta ollaan, vai joko se tuli vastaan? Miksi työ edelleen katsotaan tekemisen arvoiseksi? Matti Leino kertoo yleisöluennolla alkuaineiden valmistamisen historiasta, perusteista ja merkityksestä sekä kokeista, joita on tehty viimeisten 40 vuoden aikana. Yleisöluennolla muistetaan myös ihmisiä, joiden elämäntehtävä tämä työ on ollut ja joista kaksi on saanut kunnian antaa oman nimensä alkuaineelle.

Emeritusprofessori Matti Leino työskentelee Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella. Hän on 1970-luvulta alkaen ollut tekemisissä keinotekoisten alkuaineiden valmistuksen kanssa muun muassa Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja GSI-tutkimuslaitoksessa Saksan Darmstadtissa ja osallistunut neljän uuden alkuaineen valmistamiseen.

Yleisöluento järjestetään osana Jyväskylän 27. kansainvälistä kesäkoulua ja se on avoin, maksuton ja suomenkielinen. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita paikalle!

Lisätietoja:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: