Ajankohtaista

Konneveden Suuri linnunpönttökisa vauhdissa: kohennetaan yhdessä lintujen asuntotilannetta!

Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasema yhteistyössä Konneveden 4H –yhdistyksen kanssa haluaa innostaa pöntönrakentamiseen pienille siivekkäille. Konneveden Suuri linnunpönttökisa järjestetään 1.5.–30.6.2017. Kilpailun voittajat julkistetaan Konneveden tutkimusaseman Luontoillassa tiistaina 4.7.2017.

Kilpailussa pikkulinnuille suunnitellaan ja rakennetaan itsetehty taidonnäyte, joka voi olla koristeltu pihapönttö, erikoisempi malli tai ihan tavallinen linnunpönttö. Kisassa arvioidaan pöntön omaperäisyyttä, ulkonäköä, pieniä yksityiskohtia ja käyttöominaisuuksia (esim. ripustus, puhtaanapito).

Linnuilla on pulaa pesimäpaikoista, sillä luonnonkoloja on nykyään liian vähän. Lintuja onkin helppo auttaa rakentamalla linnunpönttöjä, joista on hyötyä myös talvella, sillä ne toimivat yöpymis- ja suojapaikkoina linnuille ja muille pienille eläimille. Pihojen lisäksi linnunpönttöjä kannattaa viedä metsiin, rannoille ja muihin sopiviin paikkoihin.” kertoo tutkimusaseman johtaja Hannu Ylönen. ”Eri lintulajit tarvitsevat erilaisia pönttöjä, siksi myös pönttösovelluksia on erilaisia. Tärkeintä linnunpöntössä on kuitenkin turvallisuus.”, hän jatkaa.

Ota kuva rakentamastasi pöntöstä ja lähetä se viestinä numeroon 040 846 61 35 tai osoitteeseen konnevesi@4h.fi viimeistään 22.6.2017. Liitä mukaan yhteystietosi ja halutessasi myös pieni tarina linnunpöntöstä ja sen rakentamisesta. Toimita linnunpönttö Konneveden tutkimusasemalle 30.6.2017 mennessä. Muista myös kiinnittää pöntön taakse nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja mahdollinen sähköpostiosoite.

Luontoillan esiraati ilmoittaa kisan päätyttyä finaaliin pääsystä. Konneveden Luontoillassa 4.7.2017 palkitaan kolme parasta nuorten sarjan linnunpönttöä ja paras aikuisten sarjan linnunpönttö. Konneveden tutkimusaseman latogalleriassa järjestetään myös pönttönäyttely, joka on avoinna 4.–7.7.2017 klo 9:00­–15:00.

Pönttökisasarjat:

  1. Nuoret alle 15 vuotiaat (huom! pyydäthän huoltajasi todistuksen, että olet suunnitellut pöntön 80%:sesti)
  2. Aikuiset alle 100 vuotta

Rakennusohjeet:

  • Pöntön maksimikorkeus tai -leveys on 40–50 cm
  • Lentoaukon koko 2,8–4,0 cm riippuen lintulajista
  • Materiaali on vapaa

Lisätietoa:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,