Ajankohtaista

Uusi teos kertoo tarinoita Kalastajatorpan vuosisadasta

”Jos olisi olemassa Kalastajatorpparilaki, siinä varmaan määrättäisiin, ettei kukaan ole kuokkavieras. Kaikki olisivat tervetulleita ja kutsuvieraita. Ehkä he sitten myös olisivat vapaa-ajan Kalastajatorppareita. Heitä kestitsisivät asiansa osaavat Ammattikalastajatorpparit. Asiakas viihtyisi aina; olisipa hän sitten Kesäkalastajatorppari tai Talvikalastajatorppari. Kalastajatorppa olisi ammattisivistyksellisen vieraanvaraisuuden perikuva.” (Matti Itkonen 2017)

On olemassa vain yksi Kalastajatorppa. Samoin on olemassa myös ainutkertainen Kalastajatorpan henki. Siellä elämä ja vieraanvaraisuustaide pystyvät kohtaamaan toisensa. Siitä syystä eletyn tapakulttuurin keskeisin arvo onkin ihmiseen eikä tekniikan muotoilemaan olemistapaan keskittymisessä. Sen lisäksi tasokkuuden toteutuminen on edellyttänyt eksistentiaalista moniäänisyyttä.

Polyfonisuus on voinut säilyä halki vuosikymmenten vain siksi, että on osattu vaalia laadullisen moninaisuuden ihannetta. Populaarikulttuuri ja korkeakulttuuri, taide ja tiede, kotimaisuus ja kansainvälisyys, sota ja rauha, menneisyys ja tulevaisuus: kaikki nuo olemisparit ovat löytäneet, löytävät ja ovat vastakin löytävä Kalastajatorpasta sopusointuisen vieraanvaraisuuskodin itselleen. Jokainen voi tuntea siellä itsensä juhlavieraaksi.

Kalastajatorppa on halki olemassaolonsa näyttänyt kokous-, kongressi-, hotelli- ja ravintolakulttuurista suuntaa kaikille kotimaisille kokoushotelleille ja matkakohteille. Se on muokannut koko Munkkiniemen elämää ja kulttuuria sekä vaikuttanut Helsingin vetovoimaisuuteen ja matkailuimagoon.  On oivallinen hetki tiivistää Kalastajatorpan reilu satavuotinen taival sekä analysoida sen olemusta ja merkitystä.

Hyvä lukija, tämä sanallinen ja kuvallinen vieraanvaraisuuskattauksemme on maittava. Miksi et siis sinäkin nauttisi sen elämyksekkäistä antimista?


Teostiedot

Tarinoita satavuotiaasta Kalastajatorpasta. Helsinkiläisen tapahtuma-, kulttuuri- ja elämyskeitaan kehitys kesäkahvilasta maailmanluokan kokoushotelliksi

Toimittajat: V. A. Heikkinen, Matti Itkonen ja Sam Inkinen

Kustantaja: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaisuvuosi: 2017

Sivumäärä: 340

Saatavuus: Unigrafian kirjamyynti: book@unigrafia.fi

Verkkosaatavuus: https://www.haaga-helia.fi/sites/default/files/Kuvat-ja-liitteet/Palvelut/Julkaisut/tarinoita_satavuotiaasta_kalastajatorpasta.pdf


Lisätietoja

KT, yliopettaja V. A. Heikkinen

vesa.heikkinen@haaga-helia.fi

FT, KT, dosentti Matti Itkonen

matti.t.itkonen@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: