Ajankohtaista

Väitös: 16.6.2017: Parvoviruksen aiheuttamat autoimmuunisairaudet voidaan torjua tulevaisuudessa (Puttaraksa)

Alkamisaika: perjantai 16. kesäkuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: perjantai 16. kesäkuuta 2017, 15.00

Paikka: Ylistönrinne, YAA303

MS. Kanoktip Puttaraksan solu- ja molekyylibiologian väitöskirjan ”Pathogenic mechanisms of how human parvovirus breaks self-tolerance” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä apulaisprofessori, dosentti Nancy C.Horton (Arizonan yliopisto, Yhdysvallat) ja kustoksena dosentti Leona Gilbert (Jyväskylän yliopisto).

Kanoktip Puttaraksa
Kanoktip Puttaraksa
Autoimmuunisairauksissa immuunijärjestelmä hyökkää ihmisen omien solujen ja elimien kimppuun. Virusten tiedetään olevan osallisina autoimmuniteetissa. Taudin syntymekanismit ovat kuitenkin vielä epäselvät.

Kanoktip Puttaraksa tarkasteli väitöskirjassaan hyvin yleisen viruksen, ihmisen parvovirus B19:n (B19V) mekanismeja autoimmuniteetin käynnistäjänä. B19V ei-rakenteellisen proteiini 1:n (nonstructural protein 1, NS1) on todettu aiheuttavan DNA-tuhoa, mikä taas johtaa ohjelmoituun solukuolemaan, eli apoptoosiin.

– Normaalisti elimistössä kuolee soluja jatkuvasti apoptoosin välityksellä ilman immuunireaktiota, sillä elimistö “siivoaa” apoptoottiset solut ja näistä aiheutuneet apoptoottiset kappaleet, Puttaraksa kertoo.

Puttaraksan tulokset kuitenkin osoittivat, että B19V NS:n aiheuttamat apoptoottiset kappaleet aikaansaivat immuunireaktion immuunisoluissa. Tämän lisäksi hiirillä tehdyissä kokeissa löydettiin NS1:n aiheuttavan tuhoa tärkeissä elimissä, kuten munuaisissa, ja synnyttävän autoimmuniteetille tyypillisiä ilmentymiä.

Yksi tärkeimmistä löydöksistä tuli potilaiden verinäytteistä tehdyistä kokeista, joissa huomattiin vasta-aineita NS1:n tuottamia apoptoottisia kappaleita vastaan. Kaikki tämä viittaa vahvasti siihen, että B19V aiheuttaa autoimmuunisairauksia NS1 proteiinin ja sen synnyttämien apoptoottisten kappaleiden välityksellä.

– Tämä on merkittävä löytö, sillä autoimmuunisairauksia on yleensä vaikeaa ja kallista hoitaa, eikä aina taudin aiheuttajasta ole varmuutta. Näiden tulosten pohjalta voidaankin tulevaisuudessa mahdollisesti estää B19V aiheuttamia autoimmuunisairauksia estämällä NS1 proteiinin aikaansaama vahinko, Puttaraksa tiivistää.

Lisätietoja

Kanoktip Puttaraksa, kanoktip.k.thammasri@jyu.fi , puh. +35844 915 4608

Viestintäharjoittelija Anni Laine, anni.l.k.laine@jyu.fi, puh. 0408054483

Kanoktip Puttaraksa valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2004 ja luonnontieteiden maisteriksi Thaimaassa sijaitsevan Chiang Main yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2009, pääaineenaan farmakologia. Ennen maisteriksi valmistumistaan hän on toiminut sairaanhoitajan tehtävissä vuosina 2004-2007 ja valmistuttuaan maisteriksi clinical monitoring associate -nimikkeellä PARAXEL International Thailand –yhtiössä vuosina 2010-2011. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella.

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Biological and Environmental Science,Mathematics and Science, numerona 330, 76 p., Jyväskylä 2017, ISSN: 1456-9701, ISBN: 978-951-39-7115-1. Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. +35840 805 3825, myynti@library.jyu.fi.  Pysyvä linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7115-1.

Abstract

Viruses are known to involve in the development of autoimmune diseases; however, their functions and mechanisms remain unclear. The aim of this research is to explore pathologic mechanisms of how viral infections initiate autoimmunity, an immune response against our own tissues, by using a common human parvovirus B19 (B19V) as a study model. The multifunctional non-structural protein 1 (NS1), a member of superfamily 3 (SF3) helicase, of B19V has been demonstrated to initiate host’s DNA damage, which leads to a programmed cell death known as apoptosis. It is hypothesized that NS1 is the key contributor to proceed from B19V infections to autoimmune conditions. In this thesis, the effects of B19V NS1 on the host’s cells and immune system have been investigated. Results of this research revealed that apoptotic cells induced by B19V NS1 created apoptotic bodies (ApoBods), which contained NS1 protein and host’s cellular components. Therefore, immune responses initiated by B19V NS1-induced ApoBods were studied. Biological and immunological aspects of B19V NS1-induced ApoBods were examined in laboratory immune cell assays, animal experiments, as well as patient samples analysis. It was demonstrated that ApoBods induced by B19V NS1 stimulate immune cells to produce multiple immune reactions. Furthermore, immunization of B19V NS1-induced ApoBods was illustrated to contribute in the activation of autoimmune conditions in non-autoimmune mice, which indicated by the production of anti-dsDNA autoantibodies and development of autoimmune conditions in major organs such as glomerulonephritis in kidneys. In addition, it was found that antibodies against NS1 protein were detected at high level in B19V acute and chronic patients; whereas, antibodies against NS1-induced ApoBods were detected at high level in chronic B19V patients with autoimmune conditions. As a result, NS1 protein and NS1-induced ApoBods were indicated as worthy antigens for examination of acute, chronic, and autoimmuneassociated with B19V infections.

In summary, this research exhibited that B19V regulate the conditions from infections to autoimmune disorders through NS1 functions in the activation of apoptosis and formation of ApoBods. B19V NS1- induced ApoBods were specified as the potential inducer of autoimmune diseases. Moreover, inhibition of viral helicase protein, such as NS1 of B19V, could be the target for the new antiviral treatment to prevent chronic infectious diseases that eventually leads to initiate autoimmune diseases. Keywords: Autoimmunity; apoptosis; apoptotic bodies; autoantibodies; human parvovirus B19; nonstructural protein 1; self-antigens.

Lisätietoja

Kanoktip Puttaraksa
kanoktip.k.thammasri@jyu.fi
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,