Jyväskylän yliopiston tiimi POCKit tiedekilpailun finaaliin

Helsinki Challenge –tiedekilpailussa on edetty finaalivaiheeseen. Seitsemän tiimiä on valittu taistelemaan kilpailun palkinnosta. Yksi finaaliin päässeistä tiimeistä on Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen yliopistonlehtori Leona Gilbertin vetämä team POCKit.

- Lähes puolella maapallon ihmisistä ei ole pääsyä riittävään terveydenhuoltoon. POCKit kehittää terveydenhuollon laitetta, joka siirtää laboratorion yhdelle sirulle. Sen avulla potilaita voidaan testata useiden mikrobien varalta yhdellä kertaa helposti ja edullisesti. Lisäksi laitteella pystytään testaamaan, missä vaiheessa sairaudet ovat, Gilbert kuvailee. Tiimi uskoo tutkimuksellaan hidastavansa tartuntatautien leviämistä ja kroonisten sairauksien syntymistä. Potilaille saadaan nopeampaa hoitoa sekä yhteiskunnalle miljoonien eurojen säästöt.

Kansainvälinen tuomaristo on valinnut 20 semifinalistin joukosta kuusi tiimiä kilpailun finaaliin. Helsinki Challenge -finalistit ovat malariatartuntoja kolmiulotteisella hyttysverkolla torjuva ELMO, kesän lämpöä talven varalle varastoiva HeatStock, taskuun mahtuva laboratorio POCKit, henkisestä hyvinvoinnista huolehtiva äitiyspakkaus Parental Box, personoidun syöpähoidon mahdollistava tietokanta iCombine ja globaaleja taitoja uusilla tavoilla opettava Dlearn.Helsinki.

Lisäksi yksi tutkijatiimi valittiin finaaliin yleisöäänestyksellä Helsinki Challenge Semifinal Pitch Night –tilaisuuksissa kesäkuun alussa. Eniten ääniä yleisöltä sai FutuRena, jonka tavoitteena on 3D-tulostaa toimiva minimunuainen.

Finalistitiimit syksyllä Brysselissä

Syyskuussa finalistitiimit matkaavat Brysseliin Global Impact Camp –leirille, jonka tarkoitus on edistää suomalaisen tutkimuksen tunnettavuutta, antaa tiimeille eväitä EU-rahoituksen hakemiseen sekä syventää yhteyksiä päättäjiin ja muihin vaikuttajiin. Helsinki Challenge –finaaliin valituissa tiimeissä on mukana yli 70 tutkijaa ja asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, yrityksistä, järjestöistä ja julkisorganisaatioista.

Tuomaristo valitsee finalisteista voittajan tai voittajat, jotka julkistetaan marraskuussa 2017. Kilpailun palkintona jaetaan 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen.

Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi. Helsinki Challenge on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

team pockit
Leona Gilbertin vetämä team POCKit taistelee Helsinki Challenge -kilpailun voitosta.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,