Ajankohtaista

Suomen lukiolaisille hopeaa ja pronssia fysiikkaolympialaisissa Jaavalla

Suomi menestyi hyvin sunnuntaina 23.7.2017 päättyneissä lukiolaisten 48. Kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa Indonesian Jaavalla. Kilpailuun osallistui 86 maata ja noin 400 lukiolaista.

Fysiikkaolympialaisissa ratkotaan kokeellisia ja teoreettisia fysiikan tehtäviä. Yksilöinä käytävässä kilpailussa jaetaan kulta-, hopea- ja pronssimitaleja sekä kunniamainintoja. Jokainen maa saa lähettää maksimissaan viisihenkisen joukkueen.

Suomalaisten joukkueesta Matias Arola Kerttulin lukiosta sai hopeaa ja Aleksi Kononen Jyväskylän lyseon lukiosta pronssia. Suomen joukkue kuuluivat lisäksi Mika Nurmela Oulunkylän yhteiskoulusta, Oskari Ojavuo Helsingin Suomalaisesta yhteiskoulusta ja Kaarlo Sukuvaara Lahden yhteiskoulun lukiosta.

Olympialaisten voitto meni Japanin Akihiro Watanabelle. Hän sai myös kokeellisen fysiikan kilpailun parhaan palkinnon. Teoreettisen osuuden parhaan palkinnon sai Kiinan Haoyang Gao.

Suomen joukkue oli valmistautunut kilpailuun itsenäisesti kotona ratkottavilla tehtävillä ja kahdella kesäkuussa järjestetyllä valmennusleirillä yhdessä Viron joukkueen kanssa. Niissä harjoiteltiin kokeellista fysiikkaa Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella ja teoriaa Virossa Saarenmaalla. Olympiajoukkue valittiin lopullisesti jo aikaisemmin huhtikuussa Tallinnassa järjestetyssä 15. Pohjoismaiden ja Baltian fysiikkaolympialaisissa. Myös Viron kilpailijat menestyivät fysiikkaolympialaisissa erinomaisesti.

Suomen joukkueen johtajina toimivat dosentti Anssi Lindell Jyväskylän yliopistosta ja FT Lasse Franti Savonlinnan lyseon lukiosta. Joukkueen jäsenistä Ojavuo ja Sukuvaara suorittivat kilpailujen aikana varusmiespalvelustaan kansallisena edustustehtävänä.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on järjestetty vuodesta 1967 alkaen. Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1977. Kilpailijoiden tulee olla alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole aloittaneet korkeakouluopintojaan. Kilpailu käydään yksilöiden välillä, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti.

Suomessa hanketta koordinoi Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry. Kustannuksista vastaa Opetushallitus ja valmennuksesta Jyväskylän yliopisto. Ensi vuoden 2018 kilpailu järjestetään Lissabonissa, Portugalissa.

Lisätietoja:

Anssi Lindell, anssi.lindell@jyu.fi, +358 40 80 533 48

Lasse Franti, lasse.franti@gmail.com, +358 40 84 555 86

Suomen olympiavalmennuksen kotisivu: https://www.jyu.fi/fysiikka/ipho

Fysiikkaolympialaisten 2017 kotisivu: http://www.ipho2017.id

Kansainvälisten Fysiikkaolympialaisten kotisivu www.ipho.org

kuuluu seuraaviin kategorioihin: