Suomen lipun symboliikka, Tuomas Tepora, dosentti, Helsingin yliopisto

Alkamisaika: maanantai 30. lokakuuta 2017, 16.00

Päättymisaika: maanantai 30. lokakuuta 2017, 18.00

Paikka: Seminaarinmäki, Yliopiston pääkirjasto ala-aula

Yliopiston avoimen tiedon keskus kunnioittaa Suomen 100-vuotiasta historiaa Suomen lipun historiasta kertovalla näyttelyllä Pysy Suomessa pyhänä – Suomen lippujen ja vaakunain historiaa. Näyttelyssä esitellään Suomen lipun lisäksi muitakin kansallisia ja maakunnallisia symboleita karhusta siperianlillukkaan.

Näyttelyyn liittyy yleisöluentosarja jotka pidetään myös yliopiston pääkirjaston ala-aulassa:

• 9.10.2017 klo 16 professori FT Janne Vilkuna, Jyväskylän yliopisto, Lipun juurilla
  • 30.10.2017 klo 16 dosentti FT Tuomas Tepora, Helsingin yliopisto, Suomen lipun symboliikka
  • 20.11.2017 klo 16. VT Kimmo Kiljunen Maailman maat: liput ja historia.
Nyt on vuorossa Tuomas Tepora. Hän on Helsingin yliopiston dosentti ja toimii tällä hetkellä tutkijana Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Hänen tutkimusalaansa ovat mm. tunteiden historia, sodan kulttuurihistoria ja nationalismitutkimus. Hänen tämän hetkinen työnsä käsittelee Mannerheim-kulttia esimerkkinä demokraattisten yhteiskuntien henkilökulteista. Hän väitteli suomalaista uhriajattelua ja nationalismia Suomen lipun ja työväenlippujen kautta tarkastelleella tutkimuksella vuonna 2011. Hänen viimeisin teoksensa Sodan henki (2015) käsitteli talvisodan henkeä tunnekokemuksena, -normina ja poliittisena iskulauseena.

Luennon esittely:

Suomen lipun tarina on kertomus paitsi suomalaisen nationalismin ja kansalaisyhteiskunnan noususta, myös kertomus suomalaisen yhteiskunnan sisäisistä kamppailuista, kieliriidoista, luokkaristiriidoista ja uhrisymboliikasta. Toukokuussa 1918 vahvistettu siniristilippu yhdisti fennomanian värit skandinaaviseen ristiin, mutta ennen 1930-luvun loppua ja toista maailmansotaa eivät sisällissodan häviäjät useinkaan kokeneet Suomen lippua omakseen. Itsenäisessä Suomessa ei myöskään enää muistettu sinivalkoisten värien valinnan alun perin perustuneen Venäjän laivaston väreihin ja näin lojaaliuden osoittamiseen keisarille, vaan lippuun liitettiin uusia puhtauden, vapauden ja viattomuuden merkityksiä.

Teemu Korkiakangas
teemu.korkiakangas@jyu.fi