Avoimella luennolla aiheena Alvar Aalto ja Jyväskylä

Tervetuloa kuulemaan Alvar Aalto ja Jyväskylä -luentoa pe 11.8. klo 13-14 Jyväskylän yliopiston päärakennukseen Aallon kirjastoon, os. Seminaarinkatu 15. Luennolla Alvar Aalto -museon johtaja Tommi Lindh kertoo Alvar Aallolle tärkeästä Jyväskylästä. Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelmaan kuuluva tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Alvar Aalto aloitti suomenkielisen koulutiensä Jyväskylässä ja kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän klassillisesta lyseosta 1916. Valmistuttuaan arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingistä hän palasi Jyväskylään ja perusti oman toimiston tänne vuonna 1923. Yhdessä Aino Aallon (o.s. Marsio) kanssa Alvar suunnitteli ensimmäiset merkittävät rakennuksensa Jyväskylään 1924–1929. Aallon perhe ja toimisto siirtyivät 1920-luvun lopulla Turkuun ja 1930-luvun puolivälissä Helsinkiin, jossa Aino kuoli vuonna 1949. Toisen vaimonsa Elissa Aallon (o.s. Mäkiniemi) kanssa Alvar Aalto teki 1950-luvun alussa puolittaisen paluun Jyväskylään. Heidän yhteinen kesäasuntonsa, Muuratsalon koetalo, valmistui vuonna 1952 Säynätsaloon, joka nykyisin on osa Jyväskylää. Aallot viettivät siellä kaikki kesänsä Alvarin kuolemaan 1976 asti. Alvar Aalto oli usein nähty esiintyjä Jyväskylän kesä – kulttuuritapahtumassa. Hän suunnitteli 1950-luvulta lähtien rakennuksia Jyväskylään mm. Seminaarinmäen Aalto-kampuksen, kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen ja Keski-Suomen museon.

Hallintojohtaja Kirsi Moisander, kirsi.moisander@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: