Tinkle Chughille parhaan opiskelija-artikkelin palkinto

Tutkijatohtori Tinkle Chugh sai tutkimuksestaan parhaan opiskelija-artikkelin palkinnon evoluutiolaskennan pääkonferenssissa kesäkuussa 2017 pari viikkoa ennen väitöstilaisuuttaan. Palkittu artikkeli on osa Chughin väitöskirjaa, ja se käsittelee traktorin ohjaamon ilmanvaihtokanavan optimaalisen muodon suunnittelua Chughin kehittämällä menetelmällä.

Palkinto jaettiin Espanjassa järjestetyssä IEEE Congress on Evolutionary Computation -konferensissa, joka on suurin evoluutiolaskennan konferenssi. Evoluutiolaskenta viittaa luonnon inspiroimiin laskentamenetelmiin.

– Tuntuu mahtavalta saada arvostusta alan asiantuntijoilta. Palkinnon ansiosta jatkan työskentelyäni itsevarmempana ja yhä motivoituneempana, Chugh iloitsee.

Palkitussa artikkelissa Chugh käsitteli haasteita, joita eri teollisuuden aloilla työskentelevät tyypillisesti kohtaavat pyrkiessään optimoimalla parantamaan tai luomaan uusia tuotteita tai prosesseja. Haasteita ovat esimerkiksi optimointiongelman tarkoituksenmukainen muotoilu, useiden simulointityökalujen tai -ohjelmistojen yhdistäminen optimointiin, simuloinnin vaatiman laskenta-ajan lyhentäminen, usean ristiriitaisen tavoitteen samanaikainen optimoiminen sekä päätöksentekijän tukeminen lopullisen ratkaisun valitsemisessa kompromissien joukosta.

Chugh kehitti tutkimuksessaan näihin kaikkiin haasteisiin ratkaisun. Palkintoperusteissa kehuttiin erityisesti kykyä tuoda esiin tosielämän haasteita ja vastata niihin. Esimerkiksi optimoitavien tavoitteiden muotoileminen ei aina ole suoraviivaista, ja tässäkin tutkimuksessa tehtiin useita muotoiluja päätöksentekijää kuullen.

Artikkelissa ratkottiin Valtran haastavaa ongelmaa, jossa yhdistettiin uudella tavalla laskennallisesti vaativa virtausdynaaminen malli ja ristiriitaisten tavoitteiden optimointi säästäen laskenta-aikaa. Uusia menetelmiä käytettiin menestyksekkäästi ilmanvaihtojärjestelmän optimaalisen muodon suunnitteluun traktorissa, jossa tulee taata hytin tasainen lämpötilajakauma ja estää tuulilasin jäätyminen.

– Palkinnon saaminen on hieno saavutus, sillä se osoittaa tehdyn tutkimuksen laatua koko evoluutiolaskennan yhteisölle. Palkinnon saaminen lisää myös sekä Jyväskylän yliopiston että informaatioteknologian tiedekunnassa toimivan teollisen optimoinnin tutkimusryhmän tunnettuutta kansainvälisesti, Chugh toteaa.

Tutkimus liittyy FiDiPro-projektiin nimeltä DeCoMo, jossa kehitetään ja sovelletaan tekoälyavusteisia menetelmiä vaativien päätösongelmien ratkaisemiseen ja päätöksentekijän tukemiseen optimoinnin keinoin.

Tutkijatohtori Tinkle Chugh
Informaatioteknologian tiedekunta