Jyväskylän yliopisto Shanghain listalla sijoilla 501-600

Jyväskylän yliopisto oli jälleen mukana ns. Shanghain listan yliopistovertailussa (Academic Ranking of World Universities ARWU), jossa se sijoittuu välille 501-600. Tänä vuonna vertailussa julkistettiin ensimmäistä kertaa 500 maailman huippuyliopiston lisäksi lähellä listasijoitusta olevat yliopistot sijoilla 501-800.

Shanghain lista ottaa huomioon lähinnä yliopistojen tutkimuksen. Vertailussa huomioidaan muun muassa yliopiston Nobel-palkitut alumnit eli kasvatit sekä siteeratuimmat tutkijat ja arvostetuissa tiedelehdissä julkaistut artikkelit. Vertailu ottaa huomioon Jyväskylän yliopiston aloista lähinnä luonnontieteet, liikunta- ja terveystieteet, psykologian ja yhteiskuntatieteet. Suomesta listalle pääsi viisi yliopistoa, joiden lisäksi Jyväskylän ja Tampereen yliopistot arvioitiin lähelle listapaikkaa yltäviksi. Jyväskylän yliopisto on yltänyt parhaan 500 joukkoon vuosina 2003-2013 sekä vuonna 2015.

Listauksen tieteenalakohtaisessa vertailussa Jyväskylän yliopiston alat sijoittuivat hyvin: ekologia ja kasvatustieteet sijoille 151-200, kemia ja matematiikka 201-300, psykologia 201-300, fysiikka ja johtaminen 301-400 sekä biologia välille 401-500.

Listan mukaan maailman arvostetuin yliopisto on jälleen yhdysvaltalainen Harvard. Seuraavilla sijoilla olivat yhdysvaltalainen Stanfordin yliopisto Kaliforniasta sekä englantilainen Cambridgen yliopisto. Maailman parhaan 20 yliopiston joukkoon arvioitiin 16 yhdysvaltalaista yliopistoa.

Shanghain lista:

kansainvälistymispäällikkö Anna Grönlund, puh. 050 313 0401, anna.gronlund@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: