Konferenssi kaikille korville ja kielille

Käsitykset viittomakielten tarpeellisuudesta ja niiden käyttäjistä ovat viime vuosina muuttuneet maailmanlaajuisesti. Eri maissa viittomakielet ovat erilaisia, ja niitä voi olla samassa maassa yksi tai useampikin. Ne myös liitetään monissa kulttuureissa vammaisuuteen. Viime vuosina viittojien määrä on kuitenkin kasvanut myös kuulevien keskuudessa ja viittomakielen laillinen asema on vahvistunut monissa maissa.

Jyväskylän yliopisto järjestää Kielikampus-yhteistyönä 16. kansainvälisen vähemmistökielten konferenssin 28.–30.8.2017. Tänä vuonna konferenssissa huomio kiinnitetään vähemmistökielten uudelleen arviointiin ja konferenssin yksi keskeinen paikallinen kielivähemmistö ovat viittomakieliset. Kolmipäiväisen konferenssin kaksi ensimmäistä päivää vietetään Jyväskylässä ja kolmantena päivänä matkataan Närpiöön.

Yhdenvertaisuutta edistämässä

Ulkomaisten kuurojen osallistuminen konferenssiin voidaan varmistaa vain järjestämällä kansainvälisen viittomakielen tulkkaus koko konferenssin ajaksi. Vaikka viittomakieliset osallistujat ovat edellyttäneet Jyväskylän yliopistolta tavallista vaativampia konferenssijärjestelyjä, haasteet on otettu ilolla vastaan. Konferenssin avulla Jyväskylän yliopisto tahtoo edistää vuorovaikutusta kuulevien ja kuurojen välillä.

Vähemmistökielten konferenssin järjestelytoimikuntaan ja osanottajiin lukeutuu sekä kotimaisia että ulkomaisia viittomakielisiä. Yksi konferenssin puhujista on kansainvälisesti tunnettu sosiolingvistiikan tutkija Robert Adam, joka on itsekin kuuro. Konferenssi tuo Jyväskylään myös huippututkija Ingrid Pillerin, johon voi tutustua mm. hänen suositun Language on the move -kieliportaalinsa kautta. Lisäksi Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen professori Sari Pöyhönen esittelee tutkimustaan turvapaikanhakijoista ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Maahanmuuttajien Närpiö

Konferenssin kolmantena päivänä osallistujat matkaavat Närpiöön, missä heidät toivottaa tervetulleeksi Närpiön kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist. Päivän tarkoituksena on tutustua Suomen monikielisyyteen ja käsitellä maahanmuuttajien onnistunutta työllistymistä ruotsinkielisille alueille.

- Närpiön kaupunki on osoittanut, miten vähemmistökielet voivat hyötyä maahanmuutosta ja miten monikielisyys on voimavara myös työllistämisessä, konferenssin puheenjohtaja Petteri Laihonen toteaa.

Petteri Laihonen
petteri.laihonen@jyu.fi