Ajankohtaista

Kännykät muuttivat nuorten ­elämän. Silta tulevaisuuteen -hanke tutkii digitalisaation vaikutuksia

Katariina Salmela Aro, kuva Suomen Akatemia
Katariina Salmela Aro, kuva Suomen Akatemia

– Sukupolvi, joka on syntynyt vuosien 1997 ja 2012 välillä, on kasvanut kännyköiden ja sosiaalisen median kanssa. Näillä nuorilla oli Instagram-tili ennen kuin he aloittavat koulun, eivätkä he muista aikaa ennen internetiä. Se on läsnä yötä päivää, psykologian professori Katariina Salmela-Aro sanoo. Kännykkä ja sosiaalinen media ovat vallankumouksellisesti muuttaneet kaiken nuorten elämässä sosiaalisista suhteista hyvinvointiin.

Salmela-Aro johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa Silta tulevaisuuteen -hanketta. Se tutkii digitalisaation vaikutuksia nuorten oppimiseen sekä tunteiden, aivojen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kehitykseen, uneen ja hyvinvointiin. Nelivuotinen hanke alkaa syyskuun alussa. Siinä on mukana myös Helsingin yliopiston professorit Kirsti Lonka, Kai Hakkarainen ja Kimmo Alho. Molempia yliopistoja akatemia rahoittaa 280 000 eurolla.

Digitalisaatio tuo mukanaan monia mahdollisuuksia, sitä ei pidä Salmela-Aron mielestä nähdä vain uhkana. Sosiaalinen media mahdollistaa uudenlaisia sosiaalisen vuorovaikutuksen muotoja, uudenlaista oppimista, ja tarjoaa nuorille uudenlaisia yhteisöllisyyden muotoja ja avaa mahdollisuuksia verkostojen laajentamiselle.

Salmela-Aro on kuitenkin huolissaan digilaitteiden kanssa kasvaneiden nuorten kehityksestä. – Tutkittava ikäluokka on psykologisesti hyvin haavoittuva. On todettu, että sen keskuudessa esimerkiksi masennus ja koulu-uupumus ovat lisääntyneet. On alustavaa näyttöä siitä, että kännyköillä on vaikutusta tähän. Digiaddiktio näkyy muun muassa unihäiriöinä.

– Nuoruus on tärkein jakso elämässä sosiaalisten taitojen ja tunteiden säätelyn kehittymiselle. Pian näemme aikuisia, jotka tietävät tilanteeseen sopivan oikean emojin, mutta eivät oikeaa kasvojen ilmettä, Salmela-Aro kuvailee.

Voikukat, tulppaanit ja orkideat

Nuoret ovat kuitenkin erilaisia. Uusin tutkimus jakaa heidät kolmeen ryhmään: voikukkiin, tulppaaneihin ja orkideoihin. Akatemian hankkeessa tutkitaan myös näitä kolmea ryhmää, heidän hyvinvoinnin ja koulutuksen polkujaan sekä kännyköiden, pelaamisen ja sosiaalisen median käyttöään.

Voikukille kännyköiden käytöllä ei ole vaikutusta hyvinvointiin. Tulppaaneille sillä on pieni vaikutus. Herkkien, sensitiivisten orkideoiden elämässä ympäristöllä on suuri merkitys. He kukoistavat hyvässä kasvuympäristössä, mutta heillä on suuri riski lakastua. Heille kännykät ja digitaalisuus ovat samanaikaisesti sekä mahdollisuus että suuri uhka. He ovat usein taitavia digitaalisuudessa, mutta se myös imaisee heidät helposti mukaansa.

Lisätietoja:

Katariina Salmela-Aro, puh: +58 50 415528, katariina.j.salmela-aro@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,