Ajankohtaista

Väitös: 15.9.2017 Katsauksia ei-Riemannilaisten Lien ryhmien geometriaan (Golo)

Alkamisaika: perjantai 15. syyskuuta 2017, 13.00

Päättymisaika: perjantai 15. syyskuuta 2017, 16.00

Paikka: Mattilanniemi, MaA 211

Sebastiano GoloFM Sebastiano Nicolussi Golon matematiikan väitöskirjan ”Topics in the geometry of non -Riemannian Lie groups” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä Dr. Katrin Fässler (Université de Fribourg, Mathématiques, Sveitsi) ja kustoksena akatemiatutkija Enrico Le Donne (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanninkielinen.

Subriemannin geometrian, joka on metristen avaruuksien geometrian ja analyysin osa-alue, juuret ulottuvat historiallisesti usealle eri matematiikan tutkimusalueelle. Mostowin jäykkyyslause herätti kiinnostuksen metristen avaruuksien kvasikonformikuvauksien tutkimiseen. Polynomisen kasvun ryhmien luokittelu loi sillan abstraktin algebran ja Lien ryhmien metrisen geometrian välille. Hypoelliptisten operaattorien tutkimus osoittautui liittyvän syvällisesti subriemannin etäisyysfunktioiden geometriaan. Lisäksi kontrolliteorian mukaisella esitystavalla on tärkeä rooli kyseisten etäisyysfunktioiden ja niiden geodeesien tutkimuksessa.

Väitöskirjassa käsitellään useita Carnot-Carathéodory-avaruuksien tutkimuksessa esiin nousevia ongelmia kuten metristen pallojen säännöllisyyttä, subriemannin etäisyysfunktioiden asymptoottista käytöstä sekä minimaalipintojen säännöllisyyttä subriemannilaisissa rakenteissa.

Lisätietoja:

Sebastiano Nicolussi Golo, sebastiano.nicolussi-golo@jyu.fi, puh. +358408053426
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, viestinta@jyu.fi

Sebastiano Nicolussi Golo suoritti maisterin tutkinnon matematiikassa Trenton yliopistossa vuonna 2012. Vuodesta 2012 Sebastiano Nicolussi Golo on ollut matematiikan jatko-opiskelijana Jyväskylän yliopistossa ohjaajanaan Enrico Le Donne ja vuodesta 2015 hän on työskennellyt yhteisohjausjärjestelyssä Trenton yliopiston kanssa MAnET-projektin tuella Francesco Serra Cassanon ohjauksessa.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Department of Mathematics and Statistics, University of Jyväskylä / Report 163, 14 pp., ISBN: 978-951-39-7148-9. Se on saatavilla yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. +358 (0)40 805 3825. Pysyvä linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7149-6

Abstract:

The dissertation consists of four papers. In the first one, we study regularity properties of spheres in homogeneous groups. In the second one we describe the asymptotic behavior of the Riemannian Heisenberg group and its horoboundary. In the third we investigate metric spaces with a transitive isometry group with particular emphasis to quasi-isometric equivalence with solvable or nilpotent Lie groups and to conditions of self-similarity. In the fourth paper, we investigate certain variational conditions for minimal surfaces.


Lisätietoja

Sebastiano Nicolussi Golo
sebastiano.nicolussi-golo@jyu.fi
+358408053426
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,