Seminaari: Biopankit, terveysalan rekisterit ja datan käyttöympäristöt

Alkamisaika: maanantai 23. lokakuuta 2017, 12.15

Päättymisaika: maanantai 23. lokakuuta 2017, 16.00

Paikka: Seminaarinmäki, Päärakennus, sali C4

Suomi elää suurta murrosaikaa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon kunnalliset organisaatiot yhdistyvät maakuntien muodostamaksi valtakunnalliseksi verkostoksi. Sen toimivuutta tutkitaan ja toiminnan painopisteitä haetaan monitieteisen tutkimuksen keinoin. Muutosta tahdittaa kansallinen biopankkitoiminta ja genomistrategia.

Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän eli KEHO:n järjestämässä seminaarissa maan johtavat auktoriteetit esittelevät suomalaisen kansallisomaisuuden – terveysalan rekisterien – käyttömahdollisuuksia ja kehittämispotentiaalia.

Kutsutut alustukset
(30 min, 5 min kysymyksille):

• Anu Jalanko (THL, THL Biopankin johtaja): Ydinasioita biopankeista ja niiden toiminnasta
  • Urho Kujala (JY, liikuntalääketieteen professori): Terveysalan rekistereiden käyttö tutkimuksessa
  • Inka Rautiainen (Tilastokeskus, projektipäällikkö): Tietoturvallinen käyttöympäristö hyvinvointidatalle

Paneelikeskustelu, johon osallistuvat: Antti Auer, Anu Jalanko, Jaakko Kaprio, Urho Kujala, Jukka-Pekka Mecklin, Inka Rautiainen

Panelistien esittelyt:

Anu Jalanko, FT, dosentti, Genomiikka ja biomarkkerit -yksikön johtaja (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, THL) on THL:n biopankin johtaja, suomalaisen biopankkien katto-organisaation BBMRFI:n kansallinen koordinaattori ja Suomen edustaja eurooppalaisessa biopankkiverkostossa, BBMRI-ERIC:ssa.

Biopankkitoiminnan päätavoitteena on kehittää tutkimusinfrastruktuuri, joka mahdollistaa näytekokoelmien ja niihin liittyvän tiedon korkeatasoisen tutkimuskäytön erityisesti selvitettäessä sairauksien syitä ja perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta niihin sekä pyrkiä kehittämään uusia ratkaisuja terveyden edistämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Biopankkien toimintaa ohjaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä biopankkien taustaorganisaatioiden kanssa.

Urho Kujala
, MD, liikuntalääketieteen professori (Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta) tutkii fyysisen aktiivisuuden ja liikuntainterventioiden merkitystä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa sekä mekanismeja, joiden kautta vaikutukset välittyvät.  Hänellä on myös runsaasti kokemusta terveysalan rekistereiden käytöstä tutkimuksessa.

Inka
Rautiainen, projektipäällikkö (Tilastokeskus). Rautiainen työskentelee tilastokeskuksen hankkeessa, jossa suunnitellaan tietoturvallista käyttöympäristöä hyvinvointidatan hyödyntämiseen yhdessä THL:n, biopankkien yhteisöverkoston (BBMRI) ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) kanssa. Hanke on osa SITRA:n rahoittamaa Isaacus-hanketta, jonka tavoite on valmistella yhden luukun toimijaa, joka kokoaa ja koordinoi suomalaisten hyvinvointidataa esimerkiksi tutkimuskäyttöön.

Jaakko Kaprio, MD,
geneettisen epidemiologian professori (Helsingin yliopisto) ja FIMM:n johtaja sekä suomalaisen kaksostutkimusaineiston vastuuhenkilö. Kapriolla on harvinaisen ansiokas tutkijan ura, yli 1000 kansainvälistä julkaisua, yli 50 väitöskirjaohjausta ja runsaasti kokemusta myös biopankkiaineistojen ja terveysalan rekistereiden käytöstä.

Jukka-Pekka Mecklin, MD, dosentti, gastrokirurgian erikoislääkäri ja syöpätutkija (Keski-Suomen sairaanhoitopiiri), tutkimusprofessori (Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta), kansantautien ehkäisy ja riskin arviointi, erityisesti syöpätaudit. Mecklinin kolmevuotinen tutkimusprofessuuri alkoi 1.10.2017.

Mecklin on tehnyt uraauurtavaa, kansainvälistä huippua olevaa syöpätutkimusta. Hänen työryhmänsä löysi perinnölliselle paksusuolen syövälle altistavan geenivirheen, ja he ovat kartoittaneet suomalaiset geenivirhettä kantavat suvut. Viime vuonna Jane ja Aatos Erkon säätiön suurin apuraha myönnettiin Mecklinin tutkimusryhmälle syövän tutkimuksen ja hoitojen kehittämiseen.

Antti Auer,
D.Sc., tietohallintopäällikkö (Jyväskylän yliopisto/strategisen kehittämisen yksikkö) erityisvastuualueena tutkimuksen IT-infran kehittäminen, ATT-hankkeen palvelujen ohjausryhmän ja Tietoarkiston neuvottelukunnan jäsen. Tietohallinto ohjaa tietojärjestelmien kehittämistä niin, että tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuudet käytetään täysimääräisesti palvelujen ja prosessien kehittämisessä. Biopankkien IT-infran rakentaminen yhteistyössä THL:n, BBMRI:n  ja FIMM:n kanssa kuuluu tähän kokonaisuuteen.

Tervetuloa kuuntelemaan, keskustelemaan ja verkostoitumaan sote-tutkijoiden kanssa.

Ilmoittautumiset seminaariin ke 18.10.2017 mennessä alla olevan linkin kautta:

(jos linkki ei aukea suoraan, niin kopioi ja liitä)

Antti Auer: antti.auer@jyu.fi

Vuokko Kovanen: vuokko.kovanen@jyu.fi