Ajankohtaista

Rehtori Keijo Hämäläinen: Yliopisto ja ammattikorkeakoulu lähemmäksi toisiaan

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON LUKUVUODEN 2017-2018 AVAJAISET 6.9.2017

Rehtori Keijo Hämäläinen avajaispuheessaan:

Yliopisto ja ammattikorkeakoulu lähemmäksi toisiaan

Jyväskylän yliopiston rehtorina 1.8.2017 aloittanut Keijo Hämäläinen pääsi pitämään ensimmäisen lukukauden avajaispuheensa peruskorjauksesta valmistuneessa Alvar Aallon päärakennuksessa, jossa samalla vietettiin avajaisia. Puheessaan Hämäläinen pahoitteli yliopistoihin syntynyttä valintatulppaa ja toivoi, että opiskelijavalintojen ensikertalaiskiintiöistä päästään välivaiheen jälkeen eroon:

 Vain joka kolmas opiskelija aloittaa välittömästi jatko-opinnoissa ylioppilas­tutkinnon jälkeen. Yliopistoihin on syntynyt valintatulppa. Perusongelma on se, että yliopistokoulutuksessa sekoittuvat perustutkinto-, täydennys-, erikoistumis- ja muuntokoulutusopiskelijat. Pitäisi luoda selkeämpiä siirtymäpolkuja yliopistojen sisällä ja välillä, aiemmin opitun paremmin tunnustaen. Nämä ratkaisut ovat täysin yliopistojen omissa käsissä. Ensikertalaiskiintiöt ovat vain tilapäinen tekninen apuväline, josta tulisi päästä isompien ratkaisujen avulla eroon, Hämäläinen tähdensi.

Avajaiset 2017-2018Opetus- ja kulttuuriministeriön vahvasti ohjaamana korkeakoulut ovat aloittaneet työnjaon ja yhteistyön terävöittämisen. Hämäläisen mukaan Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun synerginen läheneminen voisi tapahtua paitsi yhteistyötä tiivistämällä, myös pääkampusten sijaintia lähentämällä.

– Ammattikorkeakoulun rehtori Jussi Halttusen viime vuoden lopulla julkaisema yhteistyöselvitys Graniitti hikoilee muodostaa konkreettisen pohjan yhteistyön edistämiselle toiminta, ei rakenteet edellä. Tasavertaisesti ja tunnistettuihin vahvuuksiin pohjautuen. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyön edistämistä edesauttaisi pääkampusten sijoittuminen toistensa läheisyyteen. Toivottavasti tähän löytyy ratkaisu.

Puhe kokonaisuudessaan: www.jyu.fi/avajaiset

Lisätietoja:

Rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 0400 247435

Kuvassa keskellä rehtori Keijo Hämäläinen. Vasemmalla vararehtori Helena Rasku-Puttonen ja oikealla vararehtori Kaisa Miettinen. Avajaiskulkueen kuvasi  Petteri Kivimäki.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: