Ajankohtaista

Moderni talouskasvu perustui naisten ja lasten työlle

Taloushistorian professori Jane Humphries Oxfordin yliopistosta vierailee Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella 7.-8.9.2017 Sound-konferenssissa, joka pidetään Historica-rakennuksen salissa H306. Humphries pitää siellä keynote-esityksen torstaina 7.9. klo 14–15 otsikolla ”In the cracks of the economy? Child labour in the past”.

Humphries on ansioitunut tutkija, joka on osoittanut naisten ja lasten työn merkityksen modernin talouskasvun synnylle. Hän on keskittynyt perheen ja talouden vuorovaikutukseen sekä naisten työn historiaan. Humhriesin viimeisin kirja käsittelee lapsuutta ja lasten työntekoa Britanniassa teollisen vallankumouksen aikaan.

Humphries on lisäksi osallistunut menestyneen dokumentin The Children Who Built Victorian Britain (BBC) tuotantoon käsikirjoittajana ja asiantuntijana. Viimeaikaisissa tutkimuksissaan hän on perehtynyt muun muassa naisten palkkaukseen keskiajalta alkaen sekä teollistumista edeltäneeseen kulutuksen kasvuun, jossa naisilla oli keskeinen rooli.

Konferenssin toisen keynote-puheenvuoron pitää perjantaina 8.8. klo 11.30–12.30 Jyväskylän yliopiston historian professori Jari Ojala, niin ikään salissa H306.  Puheen kommentoijana toimii taloustieteen professori professori Jacob Weisdorf (University of Southern Denmark). Weisdorf on keskittynyt talouskasvuun ja yhteiskuntien vaurastumiseen pitkällä aikavälillä.

– Britannia oli teollisen vallankumouksen syntypaikka. Jane Humphries on osoittanut, että kehityksen taustalla oli lapsityövoiman käyttö paljon suuremmassa mittakaavassa kuin mitä aiemmin on otaksuttu. Peräti 60 prosenttia kymmenvuotiaista työläisperheiden pojista kävi töissä 1800-luvun alkupuoliskolla. Käytännössä lapset vastasivat jopa 15 prosentista Britannian tuotannosta, Jari Ojala Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitokselta toteaa.

– Lapsityövoiman käyttö on edelleen valitettavan ajankohtaista yhä tänä päivänä. On syytä muistaa, että se on myös länsimaisen hyvinvointimme ja kasvun juurilta löytyy samankaltaisia ilmiöitä, Ojala muistuttaa.

– Jane Humphriesin tutkimukset sivuavat useita Jyväskylän yliopiston tutkimusteemoja. Siksi oli upeaa, että saimme hänet vieraaksi. Humphries on töissään osoittanut oivaltavalla tavalla perheiden merkityksen taloudessa pitkällä aikavälillä. Hän on paitsi erinomainen tutkija ja kirjoittaja, myös loistava esiintyjä, Ojala kehaisee.

Lisätietoja:

Linkki Indipendent lehden artikkeliin (2010): http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/revealed-industrial-revolution-was-powered-by-child-slaves-2041227.html

Sound Economic History Workshop järjestetään vuosittain eri yliopistoissa. Jyväskylän tilaisuus on jo kahdestoista.

Miikka Voutilainen, +358 40 805 4497, miikka.p.voutilainen@jyu.fi

Jari Ojala, +358 40 024 7387, jari.ojala@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,