Ajankohtaista

Väitös: 29.9.2017 Sähköpöydät vähentävät istuma-aikaa ja tuovat terveyshyötyjä toimistotyöntekijöille (Gao)

Alkamisaika: perjantai 29. syyskuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: perjantai 29. syyskuuta 2017, 15.00

Paikka: Seminaarinmäki, Liikunta, L302

Ying GaoM.Sc. Ying Gaon biomekaniikan väitöskirjan “Sit-stand workstations: effects on occupational sitting time, potential health benefits, and acute postural physiology” (Korkeussäädettävien työpöytien mahdollisuudet vähentää istuma-aikaa ja vaikuttaa terveysmuuttujiin) tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Marie Murphy (Ulster University, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Taija Juutinen (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanniksi.

Ying Gao huomasi väitöskirjassaan, että vaikka korkeussäädettävät työpisteet voivat vähentää istumista toimistotyössä, ilman neuvontaa mahdollisuutta työasennon vaihteluun päivittäin käytti vain vajaa puolet tutkimukseen osallistuneista.

-          Säännölliset seisomaan nousut lisäävät lihasten aktiivisuutta, energiankulutusta ja rasvan käyttöä energiaksi ja tuovat siten terveyshyötyjä, Gao kertoo.

Seisominen kuluttaa rasvaa

Gao tutki istumisen ja seisomisen vaikutuksia biomekaanisiin ja fysiologisiin muuttujiin laboratorio-olosuhteissa. Kahden tunnin istumatyöskentelyyn verrattuna seisominen vaati enemmän jalkojen lihasaktiivisuutta ja kulutti 9 % enemmän energiaa ja rasvaa.

Korkeussäädettävää työpistettä käyttävillä tutkittavilla oli 11 % enemmän kevyttä lihasaktiivisuutta ja 15 % vähemmän reisilihasten passiivisuutta kuin istumatyöpistettä käyttävillä. Reisilihasten passiivisuus on yhteydessä suurempaan veren triglyseridien (rasvojen) määrään ja pienempään HDL-kolesterolin (”hyvän kolestrolin”) määrään.

Vaikutuksia myös hartiaseudun ongelmiin

Säädettävällä työpisteellä työskentelevien työntekijöiden työkyky ja selän ja hartioiden mukavuustuntemukset olivat istumatyöpisteellä työskenteleviä parempia. Korkeussäätöä käytti päivittäin 41 % tutkittavista, ja heidän työajalla tapahtuva istumisensa väheni 14 %.

Kun kyselyyn perustuen verrattiin tavanomaisissa istumatyöpisteissä työskentelevien ja säädettävän työpisteen saaneiden työntekijöiden istuma-aikaa 6 kuukauden aikana, havaittiin jälkimmäisellä ryhmällä työajan istumisen vähentyneen noin 7 %.

Lisätietoja:

Ying Gao, puh. +358 400291968, ying.y.gao@jyu.fi (englanniksi)
Professori Taija Juutinen, puh. 040 556 6582, taija.m.juutinen@jyu.fi
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, viestinta@jyu.fi                                                                             

Ying Gao on kotoisin Hangzhousta Kiinasta. Hän on suorittanut maisterintutkinnon liikuntatieteissä Zhejiangin yliopistossa Kiinassa vuonna 2012. Hänen väitöskirjaansa rahoitti China Scholarship Council ja Juho Vainion säätiö. Gao työskentelee parhaillaan Jyväskylän yliopistossa Neuromuscular Research Center – tutkimuskeskuksessa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. tutkimusassistenttina ja koordinaattorina.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Studies in Sport, Physical Education and Health ISSN 0356-1070; 260. ISBN 978-951-39-7155-7 (nid.), ISBN 978-951-39-7156-4 (PDF). Kirjaa myyvät yliopistokauppa Soppi puh. 040 8053825 tai myynti@library.jyu.fi ja yliopiston verkkokauppa. Linkki väitöskirjan pdf-versioon: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7156-4

Abstract:

Given that a high amount of sedentary behavior is a global health issue, reducing sitting time is emerging as a novel intervention strategy and a workplace health priority. Sit-stand workstations have been introduced to the workplace, and can be used to rotate between sitting and standing postures at work. It is important to develop and evaluate sit-stand interventions that aim to induce behavioral changes and potential health benefits, in order to effectively implement them into practice.

Therefore, this thesis examined whether and to what extent sit-stand workstations can reduce occupational sitting and improve health indexes in a real workplace. The thesis included four studies in field and laboratory settings using several methodological approaches such as EMG and accelerometry to examine: 1) validity of self-report occupational sitting time (n = 70); 2) intervention effectiveness (n = 45); 3) comparison of muscle activity patterns and spinal loading (n = 24); 4) acute physiological responses to sitting and standing (n = 18). Overall, occupational sitting represented ~80% or less of daily work hours among office-based workers. A validation study using long-term questionnaire and short-term daily recall showed that while at the group level both of these self-reported measures are acceptable (< 3% difference compared to thighmounted accelerometry) for assessing the proportion of work time spent sitting, they are not necessarily reliable at an individual level due to large individual variability.

When the questionnaire was used in a 6-month intervention study, working at a sitstand workstation led to a ~7% reduction in occupational sitting, and improved perceived musculoskeletal comfort and work ability in office workers. About 42% of the participants who had a sit-stand desk used its function on a daily basis and showed ~14% reduction in sitting time. The cross-sectional comparison study showed that office workers using sit–stand workstations had ~15% less muscle inactivity time and ~11% more light muscle activity time during one work day, but the same amount of spinal shrinkage compared to office workers using sit workstations. In a laboratorybased randomized crossover trial, two hours of standing as compared to seated work increased muscle activity, energy expenditure and circulating glucose level after glucose loading. The results highlighted fuel switching in favor of fat oxidation during standing, in spite of extra carbohydrate availability. In conclusion, using sit-stand workstations seems to be a promising strategy to reduce occupational sitting time and improve health-related outcomes, although more studies are required to address the best practices for implementing these workstations into workplace settings.

Keywords: EMG, intervention, muscle inactivity, occupational sitting, postural physiology, self-report, workplace


Lisätietoja

Ying Gao
ying.y.gao@jyu.fi
0400 291 968
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,