Ajankohtaista

Uutuusteos: Sotienjälkeisille lapsille omat vanhemmat ovat avain itsensä ymmärtämiseen

Jälleenrakentajien lapset

Sotienjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Toisten lapsuus oli onnellinen, kun taas toisille kasautui kohtuuttomasti koettelemuksia, puutetta ja pelkoa.

Köyhän maan jälleenrakentaminen vaati aikuisilta valtavasti työtä, sekä lapion varressa että oman pään sisällä. Joskus asiat olivat niin kipeitä, että aikuisenkin oli vaikea ymmärtää niitä, saati pukea sanoiksi. Lapsi kuitenkin aistii aikuisten huolet – mutta myös sen hetken, kun heidän maailmansa oikeasti kohtaavat.

Jälleenrakentajien lapset palaa laajojen alkuperäislähteiden, muisteluaineistojen ja ennen julkaisemattomien valokuvien myötä 1940- ja 1950-luvun Suomeen, joka oli monella tapaa lasten valtakunta. Vaikka voi ja sokeri olivat kortilla ja aikuiset kiinni töissään, pihat olivat täynnä leikkikavereita. Lapsen silmin elämä saattoi olla myös jännittävää, kun vanhempien kiire jätti tilaa omille seikkailuille!

Teos kuvaa elävästi, millaista oli olla lapsi sodasta toipuvassa Suomessa. Se myös osoittaa, kuinka lapsuus ja tarve ymmärtää omien vanhempien kokemuksia kulkevat mukana läpi elämän.

Tamminen_Malinen_yo.jpg
Kirjoittajat: Tuomo Tamminen (vas.) ja Antti Malinen. Kuva: Mika<br /> Leinonen.

Kirjoittajat

Antti Malinen, FT, on tutkijatohtori Yhteiskunnan historian huippuyksikössä, Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella. Malinen on erikoistunut toisen maailmansodan jälkeiseen sosiaali- ja perhehistoriaan Suomessa sekä lastensuojelun ja perheneuvonnan historiaan.

Tuomo Tamminen
on hämeenlinnalainen vapaa tiedetoimittaja.

Teostiedot:

Jälleenrakentajien lapset. Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin. Gaudeamus. ISBN 9789524954433. Julkaisupäivä 29.9.2017.

Arvostelukappaleet:

outi.kitti@gaudeamus.fi.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: