Utopia rantautuu Jyväskylään. Toisenlaiseen maailmaan Erik Olin Wrightin johdolla

Alkamisaika: keskiviikko 11. lokakuuta 2017, 10.15

Päättymisaika: torstai 12. lokakuuta 2017, 16.00

Paikka: Seminaarinmäki, Päärakennus, C5 ja (12.10) S204

Jyväskylän yliopisto järjestää lokakuussa yhden päivän mittaisen avoimen symposiumin, jossa hahmotellaan todellisten utopioiden luonnetta maailman merkittävimpiin sosiologeihin lukeutuvan yhdysvaltalaisen Erik Olin Wrightin johdolla. Professori Wrightin ajattelussa korostuu reaalisten utopioiden aito voima tarjota vaihtoehtoja tulevaisuudelle. Tässä tehtävässä tiede kietoutuu yhteen todellisten yhteiskunnallisen vastarinnan kanssa.

Symposiumin takana on Koneen Säätiön rahoittama Utopia metodina -tutkimushanke, jossa vanhakantaiset käsitykset utopioista saavat uutta sisältöä. Tutkijayhteisö pyrkii hahmottelemaan, miten utopiat voivat edistää esimerkiksi arkkitehtisuunnittelua, millaisia vaihtoehtoisia talousmuotoja voidaan löytää kapitalismille, miten utooppinen mielikuvitus edistää demokratiaa ja onko uusissa maailmoissa tilaa huumorille.

Symposiumi on avoin kaikille ja sitä suositelleen erityisesti kriittisestä yhteiskunnallisesta ajattelusta kiinnostuneille.

Tapahtuman lisäksi professori Wright pitää torstaina 12.10. kello 14-16 yleisölle avoimen englanninkielisen luennon yhteiskuntatieteiden mahdollisuuksista muuttaa maailmaa (sali S204). Tapahtuman kieli on englanti.

Real Utopias Symposium 11.10.2017 Jyväskylän yliopisto, päärakennus, sali C5

Ohjelma:

• 10:15 Symposiumin avaus: dosentti Olli-Pekka Moisio (Jyväskylän yliopisto)
  • 10:30-11:30 Pääluento: Professori Erik Olin Wright (University of Madison, Wisconsin, US): “Real Utopias as a pathway to an alternative future.”
  • 11:30-12:30 Vastauspuheenvuoro: Todellisten utopioiden metodologiasta (tohtori Teppo Eskelinen, tohtori Jarno Hietalahti ja tohtorikoulutettava Aleksi Lohtaja, Jyväskylän yliopisto, Utopia metodina –tutkimusryhmä)
  • 12:30-13:30 Lounastauko
  • 13:30-14:00 Tohtori Maria Laakso: TBA (Tampereen yliopisto)
  • 14:00-14:30 Tohtorikoulutettava Keijo Lakkala: Two functions of utopia (Jyväskylän yliopisto)
  • 14:30-15:00 Tohtorikoulutettava Sanna Ahvenharju: Dreams of resource scarcity: Studying the acceptability of hard consumption policies for households. (Turun yliopisto)
  • 15:00-15:30 Kahvitauko
  • 15:30-16:30 Paneelikeskustelu: Professori Erik Olin Wright, tohtorikoulutettava Sanna Ahvenharju, tohtorikoulutettava Keijo Lakkala ja  tohtorikoulutettava Aleksi Lohtaja (Jyväskylän yliopisto). Puheenjohtaja: Professori Miikka Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto.

Mahdollisista muutoksista tiedotetaan yliopiston verkkosivuilla.

Lisätietoja: Utopia metodina -hankkeen johtaja dosentti Olli-Pekka Moisio, 040 805 4171, olli-pekka.moisio@jyu.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: