Kemiaa kaikille -luento: Developments in Cryo-Electron Microscopy - Nobel Prize in Chemistry 2017"

Alkamisaika: tiistai 28. marraskuuta 2017, 18.00

Päättymisaika: tiistai 28. marraskuuta 2017, 19.00

Paikka: Mattilanniemi, Agoran auditorio 2

Keski-Suomen Kemistiseura ry:n Kemiaa kaikille -luentosarjassa kuullaan vuoden 2017 kemian Nobel-palkinnon aihepiiriin liittyvä luento, jonka tulee pitämään Aalto-yliopiston pehmeiden materiaalien mikroskopian dosentti Nonappa. Luento on englanninkielinen. Lämpimästi tervetuloa!

Kemian vuoden 2017 Nobel-palkinto myönnettiin sveitsiläiselle Jacques Dubochetille, yhdysvaltalaiselle Joachim Frankille ja englantilaiselle Richard Hendersonille heidän ansioistaan kryoelektronimikroskopian kehittämisessä. Kryoelektronimikroskopiassa tutkittava näyte jäädytetään silmänräpäyksessä, jolloin biologisia rakenteita rikkovia jääkiteitä ei synny. Tämän seurauksena tutkijat voivat entistä tarkemmin kuvata ja mallintaa erilaisia molekyylirakenteita. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti lääketieteen tutkimukselle, ja tekniikkaa onkin jo hyödynnetty esimerkiksi zika-viruksen tutkimuksessa.

Elina Sievänen
elina.i.sievanen@jyu.fi