Ajankohtaista

Nopeus, kestävyys ja lihaskasvu – symposiumissa tuodaan huippututkimus käytäntöön

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta järjestää liikuntafysiologian kansainvälisen symposiumin teemalla ”Mechanisms of adaptation to exercise training” Jyväskylässä 11.–13.10.2017, Agorassa, Martti Ahtisaari -salissa.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntabiologit järjestävät symposiumin jo 18. kerran. Tämän vuoden teemat ovat räjähtävä nopeusvoima, kestävyys ja lihaskasvu. Symposiumissa kuullaan esityksiä ulkomaisilta ja kotimaisilta luennoitsijoilta, nähdään posteriesityksiä ja tutustutaan liikuntabiologien laboratorioihin (ohjelma). Tutkimustiedot siirretään päivittäin myös käytäntöön – miten olisi hyvä harjoitella ja syödä, jotta voima ja kestävyys lisääntyvät maksimaalisesti.

Symposium alkaa nopeusvoimapäivällä

Nopeasta voimantuotosta on hyötyä huippu-urheilijoiden lisäksi myös tavan tallaajille: esimerkiksi kaatumisten ehkäiseminen on kiinni nopeasta voimantuotosta. Mitä nopeusvoima on? Miten pitää harjoitella, jotta nopeusvoima kehittyy? Mitkä mekanismit selittävät voimantuottonopeuden lisääntymistä? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia symposiumin ensimmäisenä päivänä. Puhujina ovat mm. Antti Mero, Michael Deschenes, Gerasimos Terzis, Ari Heinonen, Lauri Stenroth ja Juha Isolehto.

Miten kestävyyssuorituskyky paranee?

Symposiumin keskimmäinen päivä on merkitty jokaisen kestävyysharjoittelusta kiinnostuneen kalenteriin punaisella. On yleisesti tiedossa, että kestävyysharjoittelu edistää terveyttä ja parantaa suorituskykyä, mutta symposiumissa selviää, mitkä mekanismit ovat näiden vasteiden takana. Päivä on erityisesti suomalaisen kestävyystutkimuksen juhlaa: estradille saapuvat puhumaan muun muassa HIIT-tutkija Kari Kalliokoski, Helsingin Urheilulääkäriaseman johtaja Juha Peltonen sekä KIHU:n juoksutohtori Ari Nummela.

Perjantain ohjelma on rakennettu lihaskasvun ympärille

Voimaharjoittelu on osa huippu-urheilijoiden harjoittelua, mutta myös yhä tärkeämpi liikuntamuoto kansanterveyden kannalta. Voimaharjoittelu muun muassa kasvattaa voimaa, lisää lihasmassaa ja auttaa rasvamassan vähentämisessä. Symposiumin viimeinen päivä keskittyy lihakseen ja lihasmassan lisäämiseen sekä teoriassa että käytännössä.

Perjantain puhujina on lihaskasvueksperttejä laajalta rintamalta, muun muassa lihastohtori Juha Hulmi, professori Henning Wackerhage sekä Lee Hamilton jakavat omaa tietämystään lihaskasvusta.  Yksi koko symposiumin odotetuimmista puhujista päästetään irti perjantain viimeisessä esityksessä, kun yhdysvaltalainen Brad Schoenfeld astuu lavalle. Schoenfeld on tutkija, jolla on rautainen käytännön kokemus lihasmassan kasvattamisesta ja rasvanlähdöstä. Hän on kirjoittanut useita erittäin menestyneitä kirjoja ja hänet valittiin vuoden personal traineriksi Yhdysvalloissa vuonna 2016.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuramaan symposiumia ja haastattelemaan esiintyjiä.

Tilaisuuden ohjelma:

https://www.jyu.fi/sport/laitokset/liikuntabiologia/en/congresses/exercisephysiology2017/Progr2018

Lisäinfoa puhujista:

https://www.jyu.fi/sport/laitokset/liikuntabiologia/en/congresses/exercisephysiology2017/Speakers

Lisätietoja:

Kongressisihteerit
Johanna Ihalainen, johanna.k.ihalainen@jyu.fi,  puh. +358408347106
Enni Hietavala, enni.hietavala@jyu.fi, puh. +358408054733

kuuluu seuraaviin kategorioihin: