Ajankohtaista

Väitös: 24.11.2017 Aurinkovoimaloiden sijoittelussa otettava huomioon luonnon monimuotoisuus ja maisema-arvot (Suuronen)

Alkamisaika: perjantai 24. marraskuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: perjantai 24. marraskuuta 2017, 15.00

Paikka: Ylistönrinne, YAA303

Anna SuuronenFM Anna Suurosen ympäristötieteen väitöskirjan ”Ecological and social impacts of photovoltaic solar power plants and optimization of their locations in Northern Chile” (Aurinkosähkövoimaloiden ekologiset vaikutukset ja kestävän kehityksen huomioiva sijoittelu Pohjois-Chilessä) tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Jukka Käyhkö (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Jussi Kukkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitös on suomeksi.

Isot aurinkosähkövoimalat ovat saaneet suosiota Chilessä, etenkin maan pohjoisosissa, jossa aurinkoenergiapotentiaali on yksi maailman parhaista. Pohjois-Chile on maailman kuivin aavikko ja siksi ideaalinen aurinkovoimaloiden sijoitteluun. Iso osa alueen luonnosta on karua aavikkoa, mutta se on myös koti lukuisille kotoperäisille lajeille ja alueelta löytyy 40 erilaista luontotyyppiä.

Tutkimus lisää tietoisuutta aurinkovoimaloiden ekologisista vaikutuksista ja ottaa kantaa niiden kestävän kehityksen mukaiseen sijoitteluun Pohjois-Chilessä.
- Aurinkovoimalat muuttavat aavikkoympäristöä, koska ne voivat muuttaa lajiston koostumusta sekä voi altistaa vieraslajeille, Suuronen tähdentää.

Aurinkovoimalat muuttavat sekä elottomia että elollisia ympäristötekijöitä aavikolla riippuen aurinkosähkövoimaloiden paneelien teknologiasta. Tutkimuksessa tarkasteltiin kiinteäpöytäistä ja aurinkoa itä-länsi suunnassa seuraavaa aurinkovoimalaa. Paneelien alapuolelle muodostui mikroilmasto, joka oli viileämpi kuin aurinkoiset alueet, kun taas aurinkoiset alueet paneelirivien välissä olivat kuumemmat kuin ympäröivä aavikko.

Kiinteiden paneelien luomat varjo-olosuhteet muuttavat niveljalkaisten lajistoa sekä voivat heikentää paneelien alla kasvavien kasvien kukintaa. Toisaalta paneelien luoma varjo voi toimia piilopaikkana niveljalkaisryhmille, jotka piiloutuvat auringolta päivisin. Niveljalkaisten lajiston jakautumista ei kuitenkaan tapahtunut liikkuvien paneelien aurinkovoimala-alueella. Lajistossa kuitenkin havaittiin eroja, kun aurinkovoimala-alueen tuloksia verrattiin vertailualueen tulosten kanssa. Lisäksi vieraslaji, ruskea leski –hämähäkki (Lactrodectus geometricus), oli vallannut kiinteän voimalan paneelien jalat.

Aurinkovoimaloiden sijoituksessa tulisi huomioida fysikaalisen ominaisuuksien lisäksi myös sosiaalisiin tekijöihin ja ympäristöön liittyviä seikkoja. Optimaalisin aurinkovoimaloiden sijoittelualue Pohjois-Chilessä on Atacaman aavikon keskiosassa. Tällä alueella kasvillisuus on erittäin niukkaa ja aurinkoenergia on voimakasta, vaikka korkeat lämpötilat heikentävätkin paneelien hyötysuhdetta. Alue oli optimaalinen lukuun ottamatta kaupunkien lähistöjä, historiallisia monumentteja ja luonnonsuojelualueita.

-          Harkintaa tulisi käyttää erityisesti ristiriitaisilla alueilla, kuten Andien vuoristossa. Alueen fysikaaliset ominaisuudet ovat erinomaisia voimaloita ajatellen, mutta myös maisemallisesti tärkeitä alueita tulee säilyttää, Suuronen muistuttaa.

Lisätietoja:

Anna Suuronen, annamsuuronen@gmail.com, puh.040 739 6096
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, p. 040 8054403, viestinta@jyu.fi                                      

Anna Suuronen valmistui ylioppilaaksi Vuosaaren lukiosta vuonna 2001. Laborantin tutkinnon hän suoritti vuonna 2004 (HELTECH). Filosofian maisterin (ekologia) tutkinnon hän suoritti vuonna 2011 Turun yliopistossa. Suuronen on työskennellyt projektitutkijana Chilessä vuonna 2012 (Fundación Chile, Santiago de Chile) ja väitöskirjaopiskelijana Jyväskylän yliopistossa vuosina 2013–2017.

Teos julkaistaan sarjassa Jyväskylä Studies in Biological and Environmental Science numerona 338, Jyväskylä 2017, ISSN: 1456-9701, ISBN: 978 951 39 7247-9. Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 805 3825, myynti@library.jyu.fiVäitöskirja tulee sähköisenä saataville osoitteeseen: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7248-6

Abstract

Ecological and social impacts of photovoltaic solar power plants and optimization of their locations in Northern Chile

Large-scale photovoltaic (PV) solar power plants are gaining popularity in Chile. Solar energy potential in northern Chile is one of the best worldwide and true deserts are considered ideal environments for solar power plant projects. Atacama Desert is one of the driest places on earth. Nevertheless, northern Chile is home for many endemic species with 40 different vegetation types. This study presents studies of microclimatic and ecological effects of photovoltaic solar power plants in northern Chile. Impact considerations are also analysed by optimizing the most suitable areas for PV solar power plants in northern Chile including multiple social and environmental considerations.

For ecological impacts, two types of PV solar power plant technologies were studied: fixed mount solar plant and solar-tracking mounts. Study units were placed below the panel mounts and between them. Reference area was outside the panel area. Arthropod species composition was altered between shade and sun conditions at fixed mount power plant and, for example, dipterans were more common in shade conditions. Fixed mount solar power plants’ shade conditions can act as refuge to some arthropod groups, but for vegetation, shade conditions can disturb their florescence. Abiotic conditions limited local spider species habitat selection, but invasive spider species Lactrodectus geometricus could colonize mount legs of entire plant.

Precaution should be taken when planning PV projects in areas with sensitive nature. Northern Chile is an ideal place for solar power plant projects because of its high solar energy potential but environmental and social aspects of site selection should be considered. Ideal places with low environmental and landscape value are in the absolute desert situated in the central valley starting from Arica and reaching until the northern part of Atacama region. Nevertheless, cities and historical sites should be avoided. The results of this thesis provide new information about ecological environment of PV plants and gives alternatives to multidisciplinary site selection. Study results can be used when planning sustainable solar power plant projects in northern Chile. 

Lisätietoja

Anna Suuronen
anna.m.suuronen@jyu.fi
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,