Väitös: 1.12.2017 MSc Chen Chengcong (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, soveltava kemia)

Alkamisaika: perjantai 01. joulukuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: perjantai 01. joulukuuta 2017, 15.00

Paikka: Ylistönrinne, YlistöKem 4

MSc Chen Chengcongin soveltavan kemian väitöskirjan "Combustion Behavior of Black Liquors – Droplet Swelling and Influence of Liquor Composition" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Esa Vakkilainen (Lappeenranta University of Technology) ja kustoksena professori Raimo Alén (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanninkielinen.

ChengcongChennettikuvaajaLiTangTsai.jpg
Chengcong Chen kuvaaja: Li-Tang Tsai
MSc Chen Chengcongin soveltavan kemian väitöskirjan "Combustion Behavior of Black Liquors – Droplet Swelling and Influence of Liquor Composition" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Esa Vakkilainen (Lappeenranta University of Technology) ja kustoksena professori Raimo Alén (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanninkielinen.

Kemiallista massaa eli selluloosaa käytetään esimerkiksi raaka-aineena paperinvalmistuksessa. Sitä valmistetaan keittämällä puuta alkalisessa liuoksessa. Tämän kemiallisen prosessin sivutuotteena syntyy mustalipeää, joka sisältää puusta liuennutta materiaalia, lähinnä ligniiniä ja hajonneita hiilihydraattijakeita, sekä epäorgaanista ainesta.

- Sellutehtaat tuottavat merkittävästi energiaa ja pystyvät kierrättämään keittokemikaalit, kun kuivattu mustalipeä poltetaan erityisessä polttokattilassa. Tätä laitetta kutsutaan soodakattilaksi. Poltosta saatavaa höyryä voidaan käyttää tehtaan omissa prosesseissa ja esimerkiksi sähköntuotannossa, Chen esittelee.

Lentorata takaa onnistuneen lopputuloksen

Mustalipeä ruiskutetaan soodakattilaan pisaroina. Täydellisen palamisen ja prosessin sujuvuuden varmistamiseksi pisaroiden tulee kulkea tiettyä lentorataa pitkin. Pisaran polttokäyttäytymiseen vaikuttavat sekä soodakattilan käyttöolosuhteet että mustalipeän kemiallinen koostumus.

- Perinteisistä selluloosatehtaista ollaan siirtymässä kohti moderneja biojalostamoita, jotka käyttävät uusia ympäristöystävällisiä prosesseja selluloosamassan ja uusien biotuotteiden valmistuksessa. Tästä johtuen myös syntyvien mustalipeiden kemialliset koostumukset ovat erilaisia verrattuna perinteisen prosessin tuotokseen, Chen kertoo.

Tämän vaitöstyön päätavoitteena oli selvittää mustalipeäpisaran käyttäytymistä soodakattilassa sekä tarkastella tulevaisuuden metsäbiojalostamoiden muuttuvien materiaalivirtojen aiheuttamia vaikutuksia mustalipeän koostumukseen ja poltto-ominaisuuksiin. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää soodakattiloiden suunnittelussa ja toisaalta optimoitaessa modernien sellutehtaiden bioenergian tuotantoa.

Chen Chencong, chengcong.chen@jyu.fi, +45 28 25 89 03

Tiedottaja Anitta Kananen, tiedotus@jyu.fi, 040 805 4142

Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2017, 39 p. Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Research Report No. 206. ISSN 0357-346X, ISBN 978-951-39-7246-2 (PDF), ISBN 978-951-39-7245-5 (nid.) Pysyvä linkki julkaisuun http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7246-2.

Chengcong Chen
chengcong.chen@jyu.fi