Tule kokemaan joulun tiede kauppakeskus Seppään 9.12.!

Alkamisaika: lauantai 09. joulukuuta 2017, 12.00

Päättymisaika: lauantai 09. joulukuuta 2017, 17.00

Paikka: Kauppakeskus Seppä

Oletko koskaan miettinyt, miten joulun tuoksut ja maut rakentuvat tai ihmetellyt LED-lamppujen vilkkuvia valoja? Tiedätkö, mikä on paras tapa paketoida lahjapaketti tai kuinka pystyt puhdistamaan hopealusikat kotikonstein? Haluatko päihittää perheenjäsenesi Monopolissa? Mikä on oikea tapa kinkun paistamiseen?

Joulu on tuoksuja, perinteitä, valoja ja lahjoja sekä yhdessä oloa. Itseasiassa nämä kaikki liittyvät luonnontieteisiin ja tekniikkaan. Joulun taikaan sukelletaan Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen ja informaatioteknologian tiedekunnan sekä Keski-Suomen LUMA-keskuksen järjestämässä tiedetapahtumassa ”Tule kokemaan joulun tiede kauppakeskus Sepässä lauantaina 9.12.2017 klo 12:00-17:00. Nonstop-työpajoissa on tarjolla pientä tiedepuuhastelua lapsille: joulukuusen koristeiden askartelua, LED-valojen ja lumen kantavuuden tutkimista, lahjojen paketoimista sekä Pokémonien sukupuiden rakentamista. Tunnin välein, aina puolelta, luetaan tiedesatu lapsille.

Tapahtuma tarjoaa koko perheelle elämyksiä kiehtovista matematiikan ja luonnontieteiden ilmiöistä unohtamatta tekemisen ja oppimisen riemua. Tule mukaan nauttimaan, oivaltamaan ja saamaan tiede-elämyksiä!

Työpajat

Joulu on täynnä kemiaa
Koko joulu koostuu erilaisista asioista, ilmiöistä ja tuotteista, joiden takana on kemiaa. Tule mukaan puhdistamaan hopealusikoita, maistelemaan suklaata ja tutkimaan pullataikinaa pintaa syvemmältä. Lisäksi pääset valmistamaan ekologisia joulukoristeita.

Fysiikassa ihmetellään jouluvaloja ja lumen ominaisuuksia
Jouluun kuuluu monia laitteita ja leluja, jotka toimivat paristoilla tai akuilla. Myös hiihtäminen on fysiikan kannalta varsin monipuolinen ilmiö. Tule ottamaan selvää, kuinka lumi vaikuttaa hiihtämiseen ja miten LED-lamppu toimii!

Jouluista matematiikkaa ja tilastotiedettä
Rakastatko lahjojen paketointia ja haluat tietää miten lahjan voi paketoida mahdollisimman tehokkaasti? Tule katsomaan, miten voit säästää paperia ja luontoa paketoinnissa. Oletko aina halunnut voittaa perheenjäsenesi Monopolissa? Paljastamme myös Monopolin salat todennäköisyyksien ja peliteorian avulla. Lisäksi pääset askartelemaan geometrisesti silmää hiveleviä joulukoristeita, ja pohtimaan kinkun paistamisen tiedettä.

Miten Pokémonit ovat kehittyneet?
Tiesitkö että Pokémonit perustuvat oikeisiin eläinlajeihin? Tule katsomaan, mitkä kehittyivät ensin, maapokémonit vai ruohopokémonit. Voit muodostaa Pokémonien sukupuita ja oppia, miten tutkijat rakentavat niitä.

Teknologia auttaa jouluvalmisteluissa
Tule auttamaan joulutonttuja lahjojen jakamisessa ja testaamaan teknologian sekä ohjelmoinnin mahdollisuudet jouluvalmisteluissa.

Ohjelma lauantaina 9.12.2017:

• klo: 12:00 Tanssiesitys